Prvý globálny samit Svetovej zdravotníckej organizácie WHO

NETKY.SK • 22 September 2023, 12:00 • 2 min
Prvý globálny samit Svetovej zdravotníckej organizácie WHO

Samit zdôraznil aj dôležitú úlohu umelej inteligencie, ktorá môže napomôcť pri zbere komplexných údajov dostupných o tradičnej medicíne a identifikácii postupov, ktoré sa ukazujú ako perspektívne pre ďalšie vedecké hodnotenie.

slovakia

left justify in out

Prvý globálny samit Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hovoril o potenciáloch a budúcnosti tradičnej, komplementárnej a integratívnej medicíny založenej na dôkazoch 

Až 88 zúčastnených krajín

Gandhinagar, India 18. augusta - Inaugurálny Svetový summit tradičnej medicíny 2023, organizovaný Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) uzavrel svoj program so zásadným záväzkom - využiť potenciál tradičnej, doplnkovej a integratívnej medicíny (TCIM), s cieľom posunúť sa k univerzálnej zdravotnej starostlivosti a dosiahnutiu cieľov udržateľného rozvoja do roku 2030, pre zlepšenie ľudskej pohody a prosperity planéty.

Na samite, ktorý sa konal 17. a 18. augusta v Gandhinagare, v štáte Gudžarát, India, sa zúčastnili ministri zdravotníctva z krajín G20 a ďalší, uznávaní vedci, praktici tradičnej medicíny, zdravotnícki profesionáli a členovia občianskej spoločnosti z 88 krajín celého sveta.

Cieľom podujatia bolo vytvorenie priestoru pre všetky zainteresované strany, aby sa mohli podeliť o svoje jedinečné skúsenosti, osvedčené postupy a nápady na spoluprácu. K diskusii bola pozvaná tiež rôznorodá skupina pôvodných obyvateľov z rôznych oblastí sveta (napríklad z Austrálie, Bolívie, Brazílie, Kanady, Guatemaly a Nového Zélandu), pre ktorých mnohé prístupy TCIM zohrávajú zásadnú úlohu nielen v zdravotnej starostlivosti, ale aj v kultúre a živobytí.

 

Budovanie dôkazov a inovácií


Prvé výsledky z prieskumu WHO o tradičnej medicíne z roku 2023, ktoré boli prezentované počas samitu, naznačujú, že približne 100 krajín má národné politiky a stratégie súvisiace s TCIM.

Mnohé z týchto krajín zahrňujú liečby TCIM do svojich zoznamov základnej liečby, balíkov základných zdravotných služieb a dokonca do národných poisťovacích schém. Významná časť svetovej populácie sa uchyľuje k tradičnej, doplnkovej a integratívnej medicíne pri liečbe, prevencii a manažmente neprenosných chorôb, paliatívnej starostlivosti a rehabilitácii.

Dr. Bruce Aylward, asistent generálneho riaditeľa pre Univerzálnu zdravotnú starostlivosť a Životný cyklus v rámci WHO, zdôraznil naliehavú potrebu "silnejšej základnej evidencie - prioritného cieľa WHO - aby krajiny mohli vypracovať vhodné predpisy a politiky týkajúce sa tradičnej, doplňujúcej a integračnej medicíny."

Samit tiež zdôraznil dôležitú úlohu umelej inteligencie, ktorá môže napomôcť pri zbere komplexných údajov dostupných o tradičnej medicíne a identifikácii postupov, ktoré sa ukazujú ako perspektívne pre ďalšie vedecké hodnotenie. Nakoniec a s etickými a rovnoprávnymi zárukami sa tieto dôkazy môžu premietnuť do politík, ktoré urýchlia bezpečné a efektívne používanie tradičnej medicíny v zdravotníckych systémoch.

 

 

 

 

Spolupráca pre zdravšiu planétu pre zdravšie ľudstvo

Na záver samitu Dr Hans Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu, povedal: „Spoločne sme jemne otriasli status quo, ktorý príliš dlho oddeľoval rôzne prístupy k medicíne a zdraviu. Rozbíjaním izolácií, potvrdzujeme, že budeme ešte viac spolupracovať, aby sme našli optimálne spôsoby ako dostať tradičnú, komplementárnu a integratívnu medicínu pod záštitu primárnej a univerzálnej zdravotnej starostlivosti.“

 Dr. Kluge ďalej zdôraznil nevyhnutný význam zhromažďovania silných dôkazov týkajúcich sa účinnosti, bezpečnosti a kvality tradičnej a doplnkovej medicíny, pričom sa zasadzoval za inovatívne metodológie hodnotenia výsledkov.

Dr. Shyama Kuruvilla, hlavný strategický poradca a vedúci Globálneho centra tradičnej medicíny WHO, ktorý viedol aj organizáciu samitu, povedal: „Dozvedeli sme sa veľa o existujúcich politikách, nástrojoch a postupoch. Je však jasné, že nás čaká dlhá cesta vo využívaní vedy na ďalšie pochopenie, rozvoj a poskytovanie plného potenciálu prístupov TCIM na zlepšenie zdravia a pohody ľudí v súlade s planétou, ktorá nás živí.“

Hlavný cieľ a myšlienku inaugurálneho Svetového summitu tradičnej medicíny 2023, organizovaného Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) uvítala aj lekárka so špecializáciou v akupunktúre a klinickej homeopatii, MUDr. Danuša Siveková z Bratislavy.:

„Je potrebné zmeniť legislatívu zabehnutého systému, vypracovať a zakomponovať vhodné predpisy na bezpečné a efektívne využitie jej potenciálov. Na Slovensku to bude neľahká úloha, ale vhodná skupina odborníkov (akupunkturistov, klinických homeopatov, neuropatov, osteopatov, a tak ďalej) by tento proces mala zvládnuť aj v našich podmienkach.“
Podrobný záverečný dokument vydaný po ukončení samitu zhrnul kolektívne závery a záväzky účastníkov, ktoré sa týkali širokého spektra kritických tém, ako sú globálna politika, vedenie, inovácie, zdravotnícka pracovná sila, údaje, dôkazy, monitorovanie, regulácia, právne rámce a dôležitosť ochrany biodiverzity a udržateľného rozvoja.

     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: who.int, foto: ddnews.gov.in
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies