Bocian Vavrinec strávil vianočné sviatky na juhu Afriky

NETKY.SK • 4 Január 2019, 14:02 • 2 min
Bocian Vavrinec strávil vianočné sviatky na juhu Afriky

VYSOKÉ TATRY - Bocian Vavrinec, ktorého migráciu ochranári spod Tatier sledujú vďaka solárnej vysielačke, za posledný mesiac preletel ďalších 3200 kilometrov. Riaditeľ Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavol Majko uviedol, že jeho púť pokračovala zo Zambie, cez Zimbabwe až na juh Juhoafrickej republiky.

slovakia

left justify in out

Nelietajúceho bociana našli obyvatelia pri obci Mlynčeky. Pracovné meno dostal podľa dňa v kalendári, kedy ho našli. Pri vyšetrení sa zistilo, že si nárazom spôsobil ľahké zranenie krídla. K úspešnému zotaveniu mu stačil týždeň oddychu a dostatok výdatnej potravy. Vianoce strávil neďaleko východných hraníc Lesothského kráľovstva, kde svoj let na čas zavŕšil a pobudol tam aj Nový rok.

 

img

Lesotho, Afrika

 

"Určite nás prekvapilo to, že keď sme v minulosti sledovali orlicu Aničku, nikdy nezaletela tak extrémne na juh. Vavrinec  je už na najjužnejšom cípe Afriky. Predpokladali sme, že sa bude držať niekde v strede v subtropickej oblasti. Je to prvý bocian, ktorého z TANAP-u monitorujeme vysielačkou a som rád, že všetko funguje. Pevne verím, že sa v zdraví vráti naspäť do svojho pôvodného hniezda," povedal Majko.

 

img

 

Dodal, že bocianom trvá cesta späť domov približne mesiac, prvé jedince sa na Slovensku objavujú zvyčajne začiatkom apríla. Príbeh Vavrinca, bociana bieleho, sa začal v auguste minulého roka, kedy ho ochranári prijali na rehabilitáciu na Správe TANAP-u. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies