Vo Fínsku už vykúpili jódové tabletky

NETKY.SK • 13 Október 2022, 06:30 • 2 min
Vo Fínsku už vykúpili jódové tabletky

HELSINKI - Mnohým lekárňam vo Fínsku sa v stredu minuli zásoby jódových tabletiek. Fínske ministerstvo sociálnych vecí a zdravotníctva deň predtým odporučilo, aby si domácnosti pre prípad radiačnej núdze kúpili jedno balenie.

slovakia

left justify in out

TASR informuje na základe správy agentúry AP. "Nehoda v jadrovej elektrárni by mohla do životného prostredia uvoľniť rádioaktívny jód, ktorý by sa mohol hromadiť v štítnej žľaze," uviedlo v utorok fínske ministerstvo sociálnych vecí a zdravotníctva. Odporúčanie užiť jódové tablety platí pre osoby vo veku 3 až 40 rokov, ktoré najviac ohrozuje vystavenie žiareniu. Mnohé fínske lekárne vrátane veľkoobchodu s liekmi následne oznámili, že jódové tabletky sa im minuli. Ministerstvo vo vyhlásení nezverejnilo, kde by k jadrovej havárii mohlo dôjsť a nespomenulo ani vojnu na Ukrajine. Ukrajinský štátny podnik Enerhoatom v stredu oznámil, že Záporožská atómová elektráreň (ZAES) pre ruské raketové útoky už druhýkrát za uplynulých päť dní stratila napojenie na vonkajší zdroj energie, čím sa zvýšilo riziko jadrovej katastrofy. Kritické bezpečnostné systémy elektrárne totiž potrebujú na svoju činnosť elektrinu z externého prostredia, píše AP. ZAES na juhu Ukrajiny je najväčšou svojho druhu v Európe a začiatkom marca ju obsadili ruské vojská. Odvtedy bola opakovane vystavená ostreľovaniu, ktoré na nej zatiaľ zanechalo len menšie škody. Z ostreľovania, ktoré vyvolalo obavy zo vzniku jadrovej katastrofy, sa navzájom obviňujú Kyjev a Moskva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies