Nový ruský systém protivzdušnej obrany sa bude vyrábať sériovo, nepôjde však na export

NETKY.SK • 18 September 2019, 10:37 • 2 min
Nový ruský systém protivzdušnej obrany sa bude vyrábať sériovo, nepôjde však na export

MOSKVA – Najnovší protilietadlový raketový systém S-500 sa od druhej polovice budúceho roka bude vyrábať sériovo. Oznámil to generálny riaditeľ Rostecha Sergej Chemezov.

slovakia

left justify in out

Podľa Chemezova sa nové systémy protivzdušnej obrany začnú sériovo vyrábať v druhej polovici roku 2020 a začnú ich používať jednotky protivzdušnej obrany Ruskej federácie. Poznamenal tiež, že pokiaľ nebude primárne poskytnutý ruskej armáde, nebude sa v najbližších piatich rokoch nikam vyvážať. Ďalším dôvodom odmietnutia vývozných dodávok S-500 je skutočnosť, že systém protivzdušnej obrany S-400 je veľmi žiadaný, pre ktorého dodávku sa vytvorila určitá rada. Okrem toho sa plánuje výroba niektorých prvkov S-400 v Turecku a Indii.

 

S-500 predstavuje novú generáciu systémov protivzdušnej obrany vzduch-zem. Jeho súčasťou je aj univerzálny zachytávací systém na veľké vzdialenosti vo veľkých výškach so zvýšeným potenciálom protiraketovej obrany. Tento systém sa stane základom zjednoteného systému protivzdušnej obrany a protiraketovej obrany vytvoreného v Rusku. Komplex je ľahko integrovateľný do jedného systému so systémami protivzdušnej obrany predchádzajúcich generácií a ďalšími modelmi ruskej výroby.

 

           Na jar tohto roku bol hlásený koniec testovacieho rozsahu radarového systému a multifunkčnej radarovej stanice komplexu S-500. Podľa dostupných informácií bude minimálna súprava vybavenia pre Prometheus S-500 pozostávať z bojovej radiacej  stanice s automatickým riadiacim systémom, radarového komplexu, multifunkčného radaru a až 12 protilietadlových raketových rakiet založených na ťahačoch BAZ alebo MZKT.

 

Už predtým sa uvádzalo, že systém S-500 dokončuje štátny skúšobný cyklus a jeho vstup do ruskej armády je naplánovaný na rok 2020.     

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies