Blinken: Americké sankcie nezasahujú do dodávok produktov z Ruska

NETKY.SK • 8 Jún 2022, 13:06 • 2 min
Blinken: Americké sankcie nezasahujú do dodávok produktov z Ruska

MOSKVA – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v telefonickom rozhovore s predsedom komisie Africkej únie Musom Fakim Mahamatom uviedol, že americké obmedzenia nebránia vývozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny a Ruska.

slovakia

left justify in out

Uviedli to v písomnom vyhlásení šéfa tlačovej služby ministerstva zahraničných vecí USA Neda Prica.

 

Minister zahraničných vecí USA podľa neho hovoril so šéfom komisie Africkej únie o dôležitosti ukončenia ruskej vojenskej operácie a jej vplyve na potravinovú neistotu vo svete.

 

„Minister zdôraznil, že americké sankcie nebránia vývozu ukrajinských a ruských poľnohospodárskych produktov vrátane potravín a hnojív a nebránia ani transakciám nevyhnutným na tento vývoz, ako je bankovníctvo alebo doprava,“ píšu v dokumente.

 

img

 

„Minister zdôraznil potrebu bezpečného prechodu všetkých obchodných lodí do ukrajinských čiernomorských prístavov a východov z nich,“ uviedol Price.

 

Minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin prijal v Soči prezidenta Senegalu, prezidenta Africkej únie Makiho Sala a predsedu komisie AÚ. Sal po stretnutí uviedol, že prezident Ruskej federácie vyjadril pripravenosť podporovať export ukrajinského obilia a zabezpečiť ruské dodávky potravín a hnojív. Vyzval tiež na zrušenie sankcií, ktoré bránia vývozu z Ruska.

 

Prečítajte si tiež: Situácia na Ukrajine: Obilný koridor, požiadavky Kyjeva a víza pre Rusov

 

Putin predtým zdôraznil, že Moskva zaručí nerušený prechod lodí prepravujúcich ukrajinské obilie, ak Kyjev vyčistí svoje prístavy od mín a môže zabezpečiť aj vývoz tovaru cez prístavy kontrolované Ruskom, ako sú Berďansk a Mariupoľ. Ukrajina môže podľa ruského lídra vyvážať obilie aj po súši a najlogickejšou cestou je Bielorusko, proti ktorému však budú musieť zrušiť západné sankcie.

 

img

 

Putin pripomenul, že problémy na globálnom trhu s potravinami sa začali už skôr, vo februári 2020. Vyjadrenia o údajnom ruskom blokovaní obilia v ukrajinských prístavoch označil za bluf.

 

Ako začiatkom tohto mesiaca zdôraznil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, Západ mlčí o tom, že na lode prepravujúce ruské obilie sa vzťahujú sankcie.

 

„V zahraničných európskych prístavoch ich neprijímajú, nie sú poistené. V zásade všetky logistické a finančné reťazce, ktoré sú spojené s dodávkami obilia na svetové trhy, sa ocitli pod sankciami našich západných kolegov,“ upozornil Lavrov.    

 

Možno vás zaujme: Ukrajina spustí informačný systém s názvom Kniha mučiteľov. Na čo bude slúžiť?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies