Blanár verí, že zamestnávatelia budú mať záujem učiť študentov

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 15:15 • 2 min
Blanár verí, že zamestnávatelia budú mať záujem učiť študentov

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR a predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár (Smer-SD) je rád, že parlament prijal zákon o odbornom vzdelávaní. Ten má uľahčiť absolventom stredných odborných škôl vstup na trh práce. Okrem toho dáva samosprávnym krajom možnosť určovať počty prvých ročníkov odborných škôl.

slovakia

left justify in out

Blanár verí, že zamestnávatelia budú mať záujem o vzdelávanie študentov. "Zákon má za cieľ, aby motivoval zamestnávateľov vstúpiť aktívne do odborného vzdelávania. Viac motivuje zamestnávateľov z hľadiska daňových úľav," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Blanár.

 

Dodal, že už dnes školy majú rôzne dohody o spolupráci s rôznymi zamestnávateľmi. Viacerí z nich podľa Blanára budú mať záujem vstúpiť do duálneho vzdelávania "a budú priamo u seba vedieť vytvoriť pracovisko na vzdelávanie".

 

Okrem iných Blanár spomenul spoločnosť Kia, Makyta Púchov, obchodné komory, dopravné podniky, Coop jednota či stavebné firmy. "Z každého kúta podnikateľských aktivít máme spolupracujúce firmy. A teraz majú možnosť vstúpiť ešte aktívnejšie," poznamenal Blanár.

 

Zákon má zabezpečiť plynulý prechod študentov stredných odborných škôl na trh práce bez potreby ďalšieho preškoľovania. Poslanci ho dnes schválili 80 hlasmi. Zákon po podpise prezidenta nadobudne účinnosť od 1. apríla tohto roku a do školskej praxe sa má dostať od 1. septembra.

 

Teoretická časť výučby bude prebiehať v školách, praktická u zamestnávateľa. Zamestnávatelia vrátane živnostníkov budú môcť uzatvárať učebné zmluvy so študentmi stredných škôl. Študenti majú vykonávať prax priamo u zamestnávateľa. Výhodou je, že žiak bude dostávať odmenu za svoju prácu. Pre firmy zas budú motiváciou daňové úľavy. Vláda vyčlenila na tento účel 26 miliónov eur do roku 2018. Daňové úľavy budú rovnaké pre všetky firmy.

 

Zo schválených pozmeňujúcich návrhov vyplýva, že zamestnávatelia bez potrebných priestorov a zodpovedajúceho materiálno-technického zabezpečenia budú môcť časť praktického vyučovania zabezpečiť na pracovisku iného zamestnávateľa. Najviac však 40 percent z celkového počtu hodín praktického vyučovania. Viac kompetencií prejde aj na Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV). Zamestnávatelia sa budú môcť na ŠIOV obrátiť v prípade, že nezískajú certifikát na pôsobenie v rámci duálneho vzdelávania.

 

Zástupcovia zamestnávateľov mali k zákonu výhrady. Sociálni partneri 5. januára na zasadnutí tripartity zákon síce podporili, avšak na jeho konečnej podobe zhodu nenašli. Zamestnávatelia označili právnu úpravu, ktorou sa má na Slovensku zaviesť duálny systém vzdelávania, ako nevykonateľnú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies