Bihariová: Pravda vyhrala nad dezinformáciami, súd právoplatne usvedčil ĽSNS zo šírenia lží

NETKY.SK • 8 August 2023, 15:11 • 2 min
Bihariová: Pravda vyhrala nad dezinformáciami, súd právoplatne usvedčil ĽSNS zo šírenia lží

BRATISLAVA - Krajský súd v Banskej Bystrici po takmer 4 rokoch s konečnou platnosťou rozhodol v spore, ktorý voči strane Kotlebovci - ĽSNS viedla podpredsedníčka PS Irena Bihariová. Pravda vyhrala nad dezinformáciami a ĽSNS sa podarilo usvedčiť zo šírenia bohapustých lží o mojej osobe, ide o naozaj prelomový rozsudok, vyhlásila Bihariová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

“Rozsudok pripomenul, kadiaľ vedú hranice medzi slobodou slova a šírením dezinformácií, ktoré inú osobu vystavujú spoločenskému poníženiu či virtuálnemu lynču. Aj tento dôsledok bol jednou z motivácií, pre ktoré som sa rozhodla pustiť do tohto súdneho konania. V budúcnosti môže hrať značnú rolu, lebo v domácej súdnej praxi zatiaľ nie je veľmi z čoho čerpať, ak hovoríme o šírení dezinformácií,” uviedla Bihariová.

 

ĽSNS v roku 2019 vo svojich novinách a na webe opakovane zverejnila nepravdivé informácie o údajných tisícových dotáciách ministerky Lubyovej pre Bihariovej mimovládnu organizáciu.

 

“V článkoch som bola označená za „cigánsku fanatičku“, ktorá za tieto peniaze chodí deťom v školách „vymývať mozgy zvrhlou agendou“. Oba texty mali za cieľ vyvolať o mne pohoršujúci obraz. Preukázať, že ide o úplné lži, nebolo na súde zložité, predstavitelia ĽSNS iba zdržovali konanie a zaťažovali súdy vnášaním nových klamstiev o mojej osobe,” dodala Bihariová s tým, že ĽSNS dostala v rozsudku uloženú povinnosť zdržať sa obdobných konaní, publikovať na straníckom webe a v novinách ospravedlnenie, a uhradiť jej náhradu nemajetkovej ujmy 5.000,- eur. 

Bihariová si myslí, že má zmysel sa dezinformáciám brániť, pretože zvlášť v predvolebných časoch je ich vplyv ešte významnejší.
 
“Títo a ďalší fabrikanti lží možno pochopia, že ak konajú protiprávne, niekto sa môže naozaj unúvať ísť hoci aj do dlhého procesu a postaví ich za to pred súd. A že budú musieť zaplatiť za spôsobené škody. Teraz už vedia, že sa nedá tak celkom spoľahnúť na to, že im to bude vždy prechádzať. Nebude. Rada sa zapojím aj nabudúce,” uzavrela Bihariová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Progresívne Slovensko / Radovan Choleva Foto: Týždeň
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies