TIP NA KNIHU Starožitníkova dcéra bude mať dve možnosti. Buď bude takou, akou ju vychovali, teda nečestnou a plnou tajomstiev, alebo pretrhne putá s minulosťou

NETKY.SK • 21 Apríl 2023, 11:00 • 2 min
TIP NA KNIHU Starožitníkova dcéra bude mať dve možnosti. Buď bude takou, akou ju vychovali, teda nečestnou a plnou tajomstiev, alebo pretrhne putá s minulosťou

Narodili sme sa do prostredia, ktoré sme si nezvolili, vyrastali sme v pravidlách, ktoré sme netvorili. A naši rodičia, vďakabohu za nich, sa snažili, pokiaľ mohli, aby z nás boli ľudia súcitní, čestní a spravodliví, ale klamať si nemusíme, nie každého vychovávajú tí dobrí a milujúci. Niektorí sa pasujú s ďaleko krutejšou minulosťou, než akú si vieme predstaviť.

slovakia

left justify in out

Otázka je len, či sa potom aj napriek zlým návykom a nezdravému detstvu dá posunúť, či sa dá vzoprieť, či sa dá žiť lepšie, neopakovať staré chyby z predošlej generácie.

 

Sarah E. Ladd, autorka historických romancí, pohladila čitateľskú dušu ďalšou knihou s názvom Starožitníkova dcéra, ktorá jasne poukazuje, ako hlboko nás ovplyvňujú veci, za ktoré my ani nemôžeme.

 

Na hriešnej ulici

 

Slečna Camille Ivernessová žila v Londýne, domovom jej bolo starožitníctvo, ktorého majiteľom sa stal jej otec a ona sa rýchlo už za nevinných, detských čias priučila, ako priložiť ruku k dielu. Nesťažovala sa, veď iné ani nepoznala, len si spomínala, že kedysi bývala na vidieku u starého otca, vtedy s ňou boli obaja rodičia. Starý otec však zahynul, matka odišla do Portugalska, vraj preto, lebo inak sa nedalo, nuž a otec naplno prepadol zberateľskej vášni.

 

Camille je obklopená všelijakými predmetmi, toľko čačiek, niektoré sú vzácne, iné nestoja za nič, ani len za pohľad. A ešte niečím je obklopená, všadeprítomný hriech. Ulica, na ktorej starožitníctvo sídli, je pochybná, často počuť krik či neviazaný chichot, ktorý sa zvyčajne končí vzdychmi v ktorejsi posteli, kde prostitútka vykonáva, za čo je platená. Také miesto nie je vhodné pre mladú slečnu, akou ona je, a kdesi hlboko vnútri si to aj uvedomuje. Ale je dcérou svojho otca, kam inam by šla. Kam by sa podela, keby aj učinila rozhodnutie a pokúsila sa dať zbohom známemu.

 

img

 

Lekárnik

 

Jonathan Gilchrist je dobrý muž, pracuje ako lekárnik a svojmu povolaniu zasvätil všetko, robí to s radosťou a vďakou, lebo je úžasné pomáhať, je nádherné môcť sa starať o chorých a zraniteľných. Pravda, jeho otec tým nadšený nie je, najmä preto, lebo Jonathan má v budúcnosti zdediť majetok a stať sa úplným pánom. Keby len nezomrel najstarší syn, ktorému to malo pôvodne patriť, bolo by to iné, ale raz sa tak nebo uznieslo a Jonathan prebral bremeno.

 

Ako ten, od ktorého sa veľa očakáva, má vyriešiť neodkladnú záležitosť. Otec sa zdôverí, že zmizol drahokam, a ak ho nenájde, ak s ním nebude môcť rátať, rodinná situácia sa po finančnej stránke zhorší. Veľmi zhorší.

 

Čo s tým? No Jonathan by najradšej nechal vec tak, ale má zodpovednosť, a hoci nerád, opúšťa vidiek a vydáva sa na skusy do Londýna, tam by sa totiž malo vysvetliť, kde drahokam môže byť a kto je za jeho krádežou.

 

Jedna noc

 

Je to jedna noc, keď sa Jonathan ocitne pred starožitníctvom, tam vedú všetky stopy. A vidí a počuje dosť, akási slečna je v ohrození, niekto sa jej vyhráža a nábytok v obchode sa rozbíja. Nájde ju, zistí, že sa volá Camille a je dcérou obchodníka, ktorý má neslušnú povesť. Lenže ona taká byť nemusí, ona môže byť iná. Ona je taká bezbranná, hoci pôsobí, že má sily za desiatich a on sa ponúkne, že ju odtiaľ vyvedie preč. Že už viac nemusí bývať na ulici, kde vládne neresť.

 

Minulosť

 

Príbeh, v ktorom sa stretne minulosť s prítomnosťou, aby sa ukázalo, kto je mocnejší. Lebo tak sa zdá, že veľa nezmôžeme proti tomu, komu a kde sme sa narodili, ale azda sa smieme sami rozhodnúť, kam sa podejeme a komu dovolíme, aby nám bol blízky. Je tam nádej, veľká nádej a prekvapenia nechýbajú tiež. Starožitníkova dcéra sa postará o to, že zabudnete na to, kým ste vy, ako sa voláte a odkiaľ pochádzate a budete myslieť len na to, či ona pretrhne väzby alebo zostane dcérou svojho nepodareného otca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies