Od trestu za neveru až po nepovolené diabolské účesy v Iráne: Pozrite sa na zákony, na ktoré by ste u nás nenatrafili

NETKY.SK • 15 Február 2024, 16:00 • 2 min
Od trestu za neveru až po nepovolené diabolské účesy v Iráne: Pozrite sa na zákony, na ktoré by ste u nás nenatrafili

Viete, že v niektorých krajinách je zakázané nosiť podpätky, modré džínsy alebo žabky? Alebo že v niektorých krajinách môžete zabiť svojho neverného manžela, ale iba holými rukami? V tomto článku vám predstavíme niekoľko najzvláštnejších zákonov z celého sveta, ktoré by vás mohli prekvapiť, pobaviť alebo šokovať.

slovakia

left justify in out

Svet je plný zaujímavých a rozmanitých kultúr, tradícií a zvykov. Niektoré z nich sa odrážajú aj v zákonoch, ktoré platia v rôznych krajinách. Niektoré z týchto zákonov sú však také neobvyklé, absurdné alebo zastarané, že sa človek musí čudovať, ako a prečo vznikli. V tomto článku vám predstavíme desať najzvláštnejších zákonov z celého sveta, ktoré by vám ani na um nezišli.

Zakázané pavúky, podpätky a žabky

V niektorých krajinách sa musíte dávať pozor, čo si obujete na nohy. V Kanade je napríklad od roku 2004 zakázané používať pavúky pri učení chôdze. Deti sa totiž pohybovali prirýchlo a rodičia nestíhali rýchlo reagovať. V Grécku zase nesmiete nosiť podpätky v historických častiach miest. Tento zákaz platí od roku 2009, pretože podpätky ničili podlahy a tým aj celkové historické budovy.

A na talianskom ostrove Capri sa vyhýbajte žabkám. Podľa tamojších obyvateľov sú príliš hlučné a oni si chcú užívať ticho a pokoj. Vo zvyšku Talianska však túto „hlučnú“ obuv nosiť môžete.

Modré džínsy, mullet a dlhé nechty

Ak sa chystáte do Severnej Kórey, zabudnite na modré džínsy. Táto farba sa totiž považuje za symbol amerického imperializmu a je zakázaná. To platí aj pre ďalšie produkty zo západu, ako úzke džínsy, pírsingy, značkové tričká, tetovaní, solária, vytrhané obočie, opäť však u mužov. Všetky spomenuté úkony sa považujú za „protest“ islamskému právu.

V Iráne zase nemajte mullet, vrkoč alebo dlhé nagélované vlasy. V roku 2010 bol zakázaný tento a ďalšie „homosexuálné“ alebo „diabolské“ účesy.

Žlté tričká a guľôčkové perá

V Malajzii by ste si mali dobre rozmyslieť, akú farbu trička si oblečiete. Keď v roku 2016 vtrhli do ulíc Kuala Lumpuru tisícky protestujúcich v žltých tričkách, malajzijská vláda zakázala ich nosenie. Išlo totiž o protest, ktorý žiadal odstúpenie vtedajšieho premiéra. Odvtedy je každý, kto má oblečené žlté tričko, zatknutý.

V Austrálii zase nie je možné vytvárať ani šíriť memes, pretože tam platia striktné zákony o autorských právach. A v Nigérii sa nedovážajú guľôčkové perá, obuv, živé a mŕtve vtáky, špagety a rezance, koberce a kakaové maslá.

Trest za neveru

Sex a manželstvo sú tiež oblasti, kde sa stretávame s rôznymi zákazmi. Napríklad v Indonézii je zakázané masturbovať, pretože sa to považuje za nemorálne a hriešne. Trestom za to je amputácia ruky. V Japonsku zase nesmiete mať sex s niekým, kto je mladší ako 13 rokov, ale zároveň nesmiete mať sex s niekým, kto je starší ako 60 rokov.

A v Hongkongu je dovolené žene zabiť svojho neverného manžela, ale iba holými rukami. Milenka manžela však môže zabiť akýmkoľvek spôsobom.

Zákaz korytnačiek na byte

Zvieratá sú často predmetom zákazov v rôznych krajinách. Napríklad v Singapure je zakázané chovať mačky v bytoch, pretože sa považujú za nehygienické a hlučné. V Thajsku zase nesmiete vychádzať s psom bez obojka, pretože by ste mohli byť pokutovaní za to, že ste ho nechali voľne pobehovať. A v Švajčiarsku sa musíte riadiť pravidlom, že ak máte doma jedno zviera, musíte mať aj druhé, aby sa necítilo osamelé.

To platí napríklad pre morčatá, rybičky, papagáje, králiky, korytnačky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: zaujimavysvet.sk, zakonypreludi.sk, svetkuriozit.sk; titulná foto: thetimes.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies