Slovensko chce podporiť ekologickejšiu formu dopravy

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 11:54 • 2 min
Slovensko chce podporiť ekologickejšiu formu dopravy

BRATISLAVA - Novela zákona o poskytovaní dotácií z dielne Ministerstva hospodárstva (MH) SR poskytne výhody pre vozidlá s alternatívnym pohonom. Plénum NRSR posunulo tento návrh do druhého čítania.

slovakia

left justify in out

Dotácia by sa mala pohybovať do výšky 35 % z celkovej ceny auta, a MH ju bude môcť udeliť súkromným osobám, podnikateľom, firmám, obciam či VÚC (vyššie územné celky). 

 

"Cieľom je podporiť nákup nových vozidiel s pohonom na alternatívne palivá. Podmienkou na poskytnutie dotácie je povinnosť žiadateľa prihlásiť vozidlo do evidencie vozidiel a prevádzkovanie vozidla najmenej počas štyroch rokov od poskytnutia dotácie," priblížil minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) v pléne.

 

img

 

Maximálnu výšku dotácie dostane žiadateľ, ak súčasne vyradí z evidencie vozidiel auto so spaľovacím motorom staršie ako 15 rokov a táto dotácia mu nebola už poskytnutá na iné vozidlo. Ten, kto staršie auto nevyradí, môže dostať príspevok maximálne vo výške jednej štvrtiny ceny nového vozidla.

 

img

 

Účinnosť zákona navrhlo MH na polovicu októbra, aby sa výzvy na predkladanie žiadostí dali podávať ešte v tomto roku. Príspevok bude možné získať na nové vozidlá s pohonom na stlačený zemný plyn, skvapalnený zemný plyn alebo skvapalnený ropný plyn, ktoré môžu mať zároveň aj nádrž na iné palivo.

 

img

 

Podporu dostanú aj vozidlá s motorom, ktorý využíva palivo s obsahom najmenej 15 % biozložky, autá s elektromotorom a s možnosťou dobíjania batérií z externého zdroja a vozidlá s vodíkovými palivovými článkami.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies