FOTO + VIDEO: Lesné požiare v Rusku ovplyvňujú globálnu klímu: Okrem zničených lesov sa dusia ľudia dymom

NETKY.SK • 13 August 2019, 18:59 • 2 min
FOTO + VIDEO: Lesné požiare v Rusku ovplyvňujú globálnu klímu: Okrem zničených lesov sa dusia ľudia dymom

MOSKVA - V Rusku vyčíňa ohnivá apokalypsa. Sibírske lesy spaľujú rozsiahle požiare, ľudia sa ďaleko za Moskvou dusia dymom. Ruské požiare pritom začínajú byť problém aj pre globálnu klímu.

slovakia

left justify in out

V Rusku aktuálne horí približne 2,7 milióna hektárov lesného porastu. Celkom oheň za tento rok zničil cez 13 miliónov hektárov lesov, teda územie porovnateľné s Gréckom.

 

Horí predovšetkým v troch regiónoch: V Jakutsku, v kraji Krasnojarsk a v Irkutskej oblasti. Všetky regióny ležia hlboko v Rusku, tisíce kilometrov od Moskvy. Ani v jednej sa situáciu zatiaľ nedarí plne zvládnuť.

 

S ohňom v ázijskej časti Ruska zápasí viac ako 4 000 ľudí a 554 kusov požiarnej techniky. Zo vzduchu im pomáha 24 špeciálnych hasiacich lietadiel. Zatiaľ ide o nerovný boj. Problém je natoľko vážny, že ruský prezident Vladimir Putin dal príkaz, aby do boja s ohňom bola nasadená armáda.

 

 

Premiér Dmitrij Medvedev súčasne podpísal výnos, ktorým vláda vyčlení dodatočné finančné prostriedky pre ministerstvo pre mimoriadne situácie a ozbrojené sily na hasenie požiarov. 

 

 

Šéf ruskej vlády tiež nariadil generálnej prokuratúre, aby vyšetrila špekulácie o zámernom založení požiarov na Sibíri. Niektoré ruské médiá uvádzajú, že možno lesy zapálili pracovníci firiem, ktoré ilegálne ťažia drevo, aby zakryli následky svojich skutkov.

 

Hasiči sa nevedia dostať k niektorým požiarom

 

Podľa ruských expertov horí v drvivej väčšine prípadov ťažko prístupná časť tajgy, kam sa nedostane pozemná hasičská technika, ale ani hasiči výsadkári.

 

"V Krasnodarskom kraji sú miesta, kam sa nedá nasadiť výsadkára, pretože vzdialenosť od najbližšieho letiska do ohniska požiaru neumožňuje vrtuľníku doletieť a vrátiť sa späť... Tam skrátka nie je možné presunúť nielen ťažkú ​​techniku, ale ani ľudí, ktorí by tam hasili. To je najväčšie obmedzenie, ktoré platí pri rozhodovaní o hasení lesných požiarov," popísal situáciu denníku Kommersant dočasný šéf ruského lesného rezortu Rosleschoz Michail Klinov.

 

Okrem požiarov trápi obyvateľov ázijskej časti Ruska dym. Ten dusí nielen Rusov v zhruba ôsmich stovkách miest, ale dostal sa dokonca do susedných krajín. 

 

 

“Klimatické zmeny? Nie. Prekliati Američania!,” ruský poslanec Štátnej dumy Alexej Žuravljov je presvedčený, že za požiarmi, ktoré spaľujú východnú časť krajiny, stojí Washington. Amerika vraj proti Rusku použila klimatickú zbraň.

 

 

Hovorca mongolskej požiarnej služby Purevžav Soronczonbold agentúre Nová Čína povedal, že dym zo sibírskych požiarov už zasiahol značnú časť Mongolska, aj keď oheň na územie štátu zatiaľ neprenikol. Na dym sa sťažovali aj úrady v Kazachstane.

 

Globálne otepľovanie

 

Niektorí experti dávajú tohtoročné sibírske požiare do súvislosti s globálnym otepľovaním. Kvôli zmene klímy na Sibíri a ruskom Ďalekom východe fakticky horí celý rok. Na to poukazuje zástupca riaditeľa leteckej ochrany lesov Andrej Jericov.

 

"Kvôli zmene klímy sa rozšírilo obdobie zvýšeného nebezpečenstva požiarov. Keď som v roku 1991 začal pracovať, tak v našej krajine toto obdobie trvalo sedem mesiacov. Tento rok sa prvý požiar objavil 4. januára v Prímorskom kraji na Ďalekom východe. Zima bola suchá, preto horelo v januári aj vo februári. v minulom roku sme hasili posledné prírodné požiare v Prímorskom kraji a na Kaukaze koncom decembra," opisuje Jericov.

 

 

Lesné požiare pritom prestávajú byť problémom jednej krajiny. Ako upozorňuje ruská pobočka ekologického hnutia Greenpeace, hoci tajga horí v Rusku každý rok, tento rok bude ekologická záťaž vzniknutá sibírskymi požiarmi mimoriadne vysoká. A výrazne môže ovplyvniť globálnu klímu.

 

"Do ovzdušia sa dostalo najmenej 166 megaton oxidu uhličitého. To sa dá prirovnať k emisiám, ktoré za rok do ovzdušia vypustí 36 miliónov automobilov. Čierny uhlík, ktorý sa dostáva do atmosféry kvôli sibírskym požiarom, sa usadzuje v Arktíde a urýchľuje topenie ľadovcov. To ešte viac ovplyvňuje zmenu klímy," upozorňuje Konstantin Fomin, predstaviteľ ruského Greenpeace zaoberajúci sa energetikou a Arktídou.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies