Biely dom: Izrael súhlasil s humanitárnymi prestávkami na severe Gazy

NETKY.SK • 10 November 2023, 09:00 • 2 min
Biely dom: Izrael súhlasil s humanitárnymi prestávkami na severe Gazy

WASHINGTON - Izrael súhlasil so zavedením denných štvorhodinových "humanitárnych prestávok" v bojoch na severe pásma Gazy.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Americký prezident Joe Biden v pondelkovom telefonáte požiadal izraelského premiéra Benjamina Netanjahua o zavedenie každodenných humanitárnych prestávok.


Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby povedal, že prvá humanitárna prestávka má byť oznámená vo štvrtok. Izraelčania sa podľa jeho slov zaviazali oznámiť každú štvorhodinovú prestávku v bojoch aspoň tri hodiny vopred.


Izrael otvára aj druhý koridor na evakuáciu civilistov z oblastí, kde v súčasnosti prebiehajú vojenské operácie izraelskej armády proti Hamasu, priblížil Kirby.


"Myslíme si, že sú to prvé významné kroky a samozrejme chceme, aby sa v nich pokračovalo tak dlho, ako to bude potrebné," citovala jeho slová agentúra Reuters.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť dodal, že prestávky v bojoch môžu byť užitočné pri snahách o prepustenie "všetkých 239 rukojemníkov vrátane menej ako desiatich Američanov".


Biden novinárom povedal, že žiadal Izraelčanov o "prestávku dlhšiu ako tri dni" na umožnenie rokovaní o prepustení niektorých rukojemníkov zadržiavaných Hamasom. Vylúčil však možnosť všeobecného prímeria medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas.


Šéf Bieleho domu tiež uznal, že zavedenie humanitárnych prestávok zo strany Izraela "trvalo trochu dlhšie, ako dúfal".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / DPA, Foto: SITA / AP / Hatem Moussa
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies