USA odtajnili obsah rozhovorov medzi Putinom a Clintonom po tragédie ponorky Kursk

NETKY.SK • 5 Október 2020, 20:40 • 2 min
USA odtajnili obsah rozhovorov medzi Putinom a Clintonom po tragédie ponorky Kursk

WASHINGTON - Digitálna knižnica Billa Clintona odtajnila prepisy rozhovorov medzi bývalým americkým prezidentom a ruským lídrom Vladimirom Putinom. Jeden z týchto rozhovorov sa týkal katastrofy jadrovej ponorky Kursk v auguste 2000.

slovakia

left justify in out

Na webovej stránke digitálnej knižnice Billa Clintona boli zverejnené prepisy telefonických a osobných rozhovorov medzi bývalým americkým prezidentom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom za obdobie rokov 1999 až 2001.

 

Prepisy rokovaní

Nedávno boli tieto dokumenty odtajnené a zverejnené na webovej stránke digitálnej knižnice. Celkovo je publikovaných 225 strán správ o rokovaniach bývalého prezidenta USA s ruským vedením.

 

img

 

Medzi nimi je aj prepis rozhovorov Billa Clintona a Vladimíra Putina, ktoré sa uskutočnili 6. septembra 2000 v New Yorku v prezidentskom apartmáne hotela Waldorf Astoria. Vodcovia krajín diskutovali o situácii okolo ponorky K-141 Kursk, ktorá sa potopila 12. augusta 2000 v medzinárodných vodách Barentsovho mora.

 

Clinton vyjadril sústrasť ruskému prezidentovi ohľadne tragédie.

 

"Je mi ľúto, čím ste museli prejsť kvôli tomu, že sa ponorka potopila. Keď sa niečo také stane, ľudia na celom svete si predstavia seba na mieste obetí a ich blízkych, ale ja som si tiež predstavoval seba na vašom mieste. Pravdepodobne ste čelili mnohým kritikám. Vždy sa to stane," uviedol americký prezident.

 

Vladimír Putin reagoval slovami, že nemal dobrú voľbu.

 

"Bol som uväznený medzi zlou a horšou možnosťou. Bolo mi povedané, že keby som tam práve spustil malú ponorku a ešte sa pokúsil chlapov zachrániť, moje hodnotenie by sa zvýšilo. Nie je možne niečo také robiť kvôli PR. Musíme dať prednosť skutočnej spáse ľudí. Vážim si vašu úprimnú podporu. Ale veľmi sa obávam, že by sa niečo také mohlo zopakovať," povedal ruský prezident.

 

img

 

Putin uviedol, že počas tejto katastrofy sa on i vedenie krajiny "cítili bezmocní".

 

"Teraz to vyzerá, že celá posádka zomrela do 60 alebo 90 sekúnd po výbuchu. To sme nemohli povedať príbuzným námorníkov. V trupe ponorky bola diera veľká asi dva metre. Ani neviem, ako môžeme dostať telá von. V týchto vodách je veľa tresky a ryby už mohli rozožrať mŕtvoly," uviedol.

 

Potom Clinton navrhol ruskému vodcovi prejsť k diskusii o situácii na Balkáne a otázkam týkajúcich sa režimu nešírenia jadrových zbraní.

 

Havária ponorky

Katastrofa na jadrovej ponorke K-141 Kursk sa stala 12. augusta 2020. Podľa oficiálnych údajov došlo na ponorke k výbuchu torpéda. Výsledkom bolo zničenie niekoľkých oddelení a ponorka klesla na dno do hĺbky 108 m, približne 135 km od prístavu Severomorsk.

 

img

 

Záchranná akcia sa začala 12 hodín po tom, čo posádka prestala komunikovať. V priebehu nasledujúcich dní sa ruskí záchranári niekoľkokrát pokúsali ukotviť špeciálny aparát ku núdzovému poklopu ponorky, aby sa dostali dovnútra. Tieto pokusy boli neúspešné.

 

Rusko rokovalo s Veľkou Britániou a Nórskom, ktorí jej ponúkli pomoc pri záchrane posádky. Nórski potápači však mohli začať pracovať až osem dní po nehode. 21. augusta sa podarilo otvoriť zadný únikový poklop ponorky. Zahynulo všetkých 118 námorníkov a dôstojníkov na palube.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies