Ako sa v minulosti oslavoval 1. máj?

NETKY.SK • 1 Máj 2019, 10:14 • 2 min
Ako sa v minulosti oslavoval 1. máj?

BRATISLAVA - Hoci už o tom málo hovoríme, začiatky tohto sviatku sa spájajú s obrovskou chuťou zmeniť svet k lepšiemu. Kto kričal málo, tak na schôdzi skúmali prečo. Aj takúto podobu mali kedysi prvomájové sprievody.

slovakia

left justify in out

Pre komunistov znamenal tento deň niečo ako Vianoce pre kresťanov. Bežní ľudia však tento sviatok vnímali ako absurdnú maškarádu. 

 

Hoci má svoje korene v robotníckom hnutí z konca 19. storočia, mnohí Slováci si ho spájajú s pompéznymi oslavami komunistického režimu s povinnou účasťou a známymi heslami: "Kto stojí na chodníku, nemiluje republiku" alebo "Nech žije KSČ - vedúca sila robotníckej triedy!" 

 

Kde až siaha história tohoto pamätného dňa?

 

Prvý máj je medzinárodný deň pracujúcich. Uznesenie o oslavách prijal ustanovujúci kongres II. internacionály roku 1889 v Paríži na pamäť všeobecného štrajku a masových demonštrácii chicagských robotníkov, ktoré sa konali roku 1886 za osemhodinový pracovný čas.

 

Po vzniku Československa bol od roku 1919 u nás 1. máj vyhlásený za štátny sviatok. Prvomájové oslavy sa niesli v duchu boja proti nezamestnanosti a zhoršovaniu postavenia pracujúcich.

 

Kedysi nebolo na našom území mesto kadiaľ by sa v tento deň netiahol prvomájový sprievod. Dnes sa už podobné akcie nekonajú a skôr si väčšina ľudí užíva, že nemusia ísť do práce. Zachoval sa aspoň zvyk, že na námestiach sa postaví “máj”.

 

Prezrite si archívne fotografie z osláv 1. mája.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies