Bizarné gastronomické zážitky: Zvláštne jedlá a nápoje z rôznych kultúr a krajín

NETKY.SK • 12 Apríl 2024, 18:00 • 2 min
Bizarné gastronomické zážitky: Zvláštne jedlá a nápoje z rôznych kultúr a krajín

Vo svete gastronómie existuje nekonečné množstvo prekvapení a nečakaných chutí. Z rozmanitých kultúr a krajín po celom svete prichádzajú jedlá a nápoje, ktoré môžu ohromiť a šokovať zároveň. Od hákarlu na Islande po stinky tofu v Číne, tieto zvláštne gastronomické zážitky nám ponúkajú pohľad na kultúrnu rozmanitosť a kreativitu ľudí vo svete jedla.

slovakia

left justify in out

V gastronómii je miesto pre rôznorodosť a experimentovanie. Po celom svete existujú kultúry a krajiny, ktoré ponúkajú jedlá a nápoje, ktoré môžu prekvapiť aj najodvážnejších gurmánov. Tieto zvláštne gastronomické zážitky nie sú len o chuti, ale aj o kultúrnej hodnote a histórii. Poďme sa pozrieť na niektoré z najbizarnejších jedál a nápojov, ktoré svet ponúka.

Balut: Vietnamský delikát

Vietnamská kuchyňa je známa svojou rozmanitosťou a bohatou chuťou. Jedným z najbizarnejších jedál je Balut, ktorý je v podstate vyvarenej káčaťa embrya. Toto jedlo sa konzumuje zvyčajne s osoleným koreňom zázvoru a mätou. Pre mnohých ľudí môže byť konzumácia Balut veľkým výzvou, ale pre niektorých je to kulinársky zážitok.


Hákarl: Islandská pochúťka

Islandská kuchyňa môže byť prekvapujúca svojou jedinečnou ponukou jedál. Jedným z najznámejších bizarne chutnajúcich jedál je Hákarl, čo je kyslý a sušené žraločie mäso. Toto jedlo má veľmi silnú a trpkú chuť, ktorá sa často opisuje ako jedna z najneobvyklejších v kulinárskom svete.

Stinky tofu: Charakteristická vôňa 

Stinky tofu, alebo smradľavý tofu, je jedlo z čínskej kuchyne, ktoré žije svojím menom. Tofu je fermentované vo vode, sóje a mäsovom vývare, čo mu dáva jeho charakteristickú vôňu. Napriek svojej intenzívnej vôni je Stinky tofu populárne v Ázii a má svojich oddaných priaznivcov po celom svete.

Kiviak: Tradičná pochúťka z Grónska

Kiviak je tradičné jedlo pochádzajúce z Grónska, ktoré je vyrobené z malých vtáčích kiviakov, ktoré sú uskladnené v koreni a fermentované počas niekoľkých mesiacov. Po tomto procese sú kiviaky mäkké a ich vnútorné časti sú konzumovateľné. Pre mnohých ľudí je kiviak symbolom tradičnej grónskej kuchyne, ale jeho chuť môže byť pre niektorých nezvyčajná.

Snake wine: Víno s hadmi

V niektorých ázijských krajinách, ako je Vietnam a Čína, je bežné nájsť víno, ktoré má v sebe skutočné hady. Tieto hady sú zvyčajne zmrazené a potom uložené do fľaše s alkoholom, čo dáva nápoju ich charakteristickú chuť a arómu. Pre mnohých je pitie hadieho vína zážitkom, ktorý je zároveň aj kulinárskou výzvou.

Gastronomické dobrodružstvá sú súčasťou cestovania a objavovania kultúr po celom svete. Aj keď niektoré z týchto jedál a nápojov môžu byť pre niektorých ľudí bizarnym zážitkom, pre iných predstavujú fascinujúcu cestu do sveta iných kultúr a tradícií. Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete vyskúšať niečo nezvyčajné alebo sa len tešiť z príbehu, tieto zvláštne gastronomické zážitky určite zanechajú dojem.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: bbc.co.uk/food, vinepair.com, atlasobscura.com, eater.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies