Belgický súd zrušil pokutu azylovému úradu za neudelenie víz Sýrčanom

NETKY.SK • 8 November 2016, 12:12 • 2 min
Belgický súd zrušil pokutu azylovému úradu za neudelenie víz Sýrčanom

BRUSEL - Úrad belgického štátneho tajomníka pre migráciu a azyl pod vedením Théa Franckena nebude musieť zaplatiť pokutu sýrskej rodine z Aleppa za to, že jej odmieta udeliť víza. V pondelok o tom rozhodol súd v Bruseli, informuje stanica RTBF.

slovakia

left justify in out

Právnici sýrskej rodiny prijali verdikt súdu s rozčarovaním. Bruselský prvostupňový súd síce uznal, že rodina je v nebezpečenstve a má na víza nárok, vyhlásil však, že súd nemá právomoc vynucovať to pokutou.

 

"Rozhodnutie súdu zbavilo rodinu možnosti nátlaku na štátneho tajomníka, ktorý koná v rozpore so zákonom," uviedla dvojica právnikov sýrskej rodiny. Tí apelujú na belgického premiéra Charlesa Michela, aby sa kauzou zaoberal a "zastavil nelegálne a neľudské konanie, ktoré sa týka rodiny s dvoma deťmi žijúcej v epicentre bojov."

 

Sýrska rodina sa pokúša ujsť z ťažko skúšaného mesta Aleppo. Požiadala preto o víza do Belgicka, kde jej miestna rodina sľúbila poskytnutie útočiska. Štvorčlenná sýrska rodina napriek tomu víza stále nedostala.

 

Môže za to rozhodnutie belgického štátneho tajomníka pre migráciu a azyl Théa Franckena, ktorý poskytnutie víz blokuje. Podľa tajomníka sýrska rodina nežiada o humanitárne víza, ale o krátkodobé víza s cieľom požiadať po príchode do Belgicka o azyl.

 

Francken naznačil, že udelenie víz sýrskej rodine by mohlo byť precedensom. Obáva sa, že tento postup umožňujúci požiadať o azyl na belgickom území by mohli zneužiť ďalší utečenci.

Právnici sýrskej rodiny za to Franckena zažalovali a belgický prvostupňový súd im dal za pravdu. Za každý deň omeškania doručenia víz udelil Franckenovmu úradu pokutu 4000 eur. Francken ale trval na svojom a odmietal platiť, proti rozhodnutiu súdu sa odvolal, a tak pokuta od rozhodnutia súdu dosiahla 28.000 eur.

 

Minulý týždeň preto úrad navštívil exekútor. Ten Franckena varoval, že ak nebude rešpektovať rozhodnutie súdu, má právo začať rozpredávať majetok jeho úradu. Štátny tajomník vtedy vyhlásil, že rozhodnutie súdu je odtrhnuté od reality a nebude ho rešpektovať.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies