Belgicko chce do začiatku zimy vytvoriť dodatočné záchytné centrá pre azylantov

NETKY.SK • 4 August 2015, 14:50 • 2 min
Belgicko chce do začiatku zimy vytvoriť dodatočné záchytné centrá pre azylantov

BRUSEL - Belgický štátny tajomník pre prisťahovalectvo a azylovú politiku Theo Francken oznámil, že ešte v priebehu tohto týždňa požiada federálnu vládu o vytvorenie nových prijímacích centier pre 2500 až 2800 prisťahovalcov.

slovakia

left justify in out

Francken v rozhovore pre belgickú rozhlasovú a televíznu stanicu RTBF uviedol, že už rozhodol o zriadení 2200 "nárazníkových" miest pre cudzincov, ktorí prichádzajú do krajiny a žiadajú o udelenie medzinárodnej ochrany.

 

"Budem však žiadať kapacity až 2800 dodatočných miest, aby sme ukázali, že bohaté západné krajiny, ako je tá naša, vedia byť humánne," dodal belgický politik. Podľa jeho slov cieľom tejto iniciatívy je vytvoriť nové záchytné miesta pre utečencov ešte pred začatím zimy a návratom studeného počasia.

 

Belgicko má k dispozícii 16.200 miest pre žiadateľov a azyl, dodatočných 2200 miest môže byť vytvorených v prípade núdze. Stav núdze však trvá v Belgicku už niekoľko týždňov a polovica z dodatočného počtu miest je už obsadená.

Francken chce, aby vláda bola o krok vpred a mala k dispozícii kapacity na ubytovanie utečencov, ktorých počet sa nezmenšuje a ktorí budú prichádzať do krajiny aj v nadchádzajúcich týždňoch.

 

V tejto súvislosti navrhol uvoľniť priestory vo vojenských kasárňach alebo vytvoriť nové záchytné plochy v prijímacích centrách Červeného kríža. Ide o opatrenia, ktoré predstavujú nápor na štátnu pokladnicu. Francken zdôraznil, že výdavky na prijímanie a ubytovanie utečencov vyšli štátnu kasu na 15 až 20 miliónov eur len za posledný štvrťrok.

Vláda pre istotu vyčlenila finančnú rezervu vo výške 80 miliónov eur, podľa Franckena však ťažko povedať, či táto suma bude naozaj stačiť.

 

Aj napriek tomu Francken odmieta tvrdenia, že Belgicko zažíva krízu v súvislosti s prijímaním utečencov.

"Zatiaľ nemáme krízu s ich ubytovávaním. Všetci sú ubytovaní, dostávajú jedlo a starostlivosť. Nemáme žiadnych žiadateľov o azyl na ulici. Tí, ktorí spia na ulici, sú ľudia, ktorí doteraz nepožiadali o azyl," spresnil štátny tajomník. A dodal, že od chvíle, kedy utečenci požiadajú o azyl, majú zaistené záchytné miesto.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies