Vodiči, od pondelka na cestách pozor!

NETKY.SK • 29 Júl 2022, 19:42 • 2 min
Vodiči, od pondelka na cestách pozor!

BRATISLAVA - Od augusta sa zvyšuje maximálna výška pokút za používanie telefónu za volantom bez systému "voľné ruky" (handsfree).

slovakia

left justify in out

Spolu s podstatným prekročením povolenej rýchlosti sa manipulácia s mobilom zaradí medzi porušenia pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Za oba priestupky tak bude hroziť aj strata vodičského oprávnenia. Vyplýva to z novely zákona o cestnej premávke, ktorá 1. augusta nadobúda účinnosť.

Horné hranice pokút za držanie a obsluhovanie telefónu počas jazdy bez systému "voľné ruky" (handsfree) sa zvýšia v blokovom konaní zo 100 na 150 eur a v riadnom správnom konaní z 200 na 300 eur.

 

Zároveň bude možné za tento priestupok uložiť zákaz činnosti a porušenie sa bude rátať medzi tri závažné priestupky počas 12 mesiacov," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva vnútra Zuzana Eliášová. Ako zdôraznila, mať telefón v ruke počas šoférovania je neprípustné a trestné.

 

Z politiky: Vášne neutíchajú. Aký ostrý odkaz má pre premiéra SaS?

 

img

 

Prísnejšie sankcie sa dotknú aj vodičov, ktorí budú opakovane výrazne prekračovať rýchlosť. A to v obci minimálne o 50 kilometrov za hodinu a mimo obce o najmenej 60 kilometrov za hodinu. Ak vodič tretíkrát a viackrát prekročí rýchlosť počas 12 mesiacov, bude taktiež možné uložiť mu zákaz činnosti.

Výška pokút za prekročenie rýchlosti sa nemení. V blokovom konaní je najprísnejšia peňažná pokuta za rýchlosť od 250 do 800 eur, pri riadnom konaní je to od 500 do 1000 eur, pripomenula hovorkyňa.

 

Zo sveta: Kto sú tajomní Vagnerovci? A z čoho ich obviňuje Británia?

 

img


Týmito krokmi sledujeme väčšiu bezpečnosť na cestách. Cieľom je, aby sa vodiči sústredili na šoférovanie motorového vozidla a doplnkovými činnosťami nestrácali pozornosť nad vedením vozidla a neohrozovali tak ďalších ľudí na ceste, ako aj seba. Cieľom je ochrana zdravia a životov," zdôraznil minister vnútra Roman Mikulec.


Novela prináša tiež zníženie vekovej hranice pri získaní niektorých vodičských preukazov. Vodičské preukazy C a CE budú môcť získať už vodiči vo veku 18 rokov namiesto súčasných 21. Pri vozidlách skupín D a DE sa minimálny vek zníži z 24 na 21 rokov. Podmienkou bude absolvovanie kurzu základnej kvalifikácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies