Barroso a viacerí štátnici ocenili prínos španielskeho kráľa pre demokraciu

NETKY.SK • 2 Jún 2014, 17:28 • 2 min
Barroso a viacerí štátnici ocenili prínos španielskeho kráľa pre demokraciu

BRUSEL - Predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso dnes v reakcii na oznámenie španielskeho kráľa Juana Carlosa, že sa chystá abdikovať a odovzdať trón svojmu synovi, korunnému princovi Felipemu, uviedol, že španielsky monarcha bol strojcom a obrancom španielskej demokracie.

slovakia

left justify in out

"Strojca a obranca demokracie, kráľ Juan Carlos I. zásadným spôsobom počas 39 rokov svojho panovania ochraňoval európsky projekt a modernosť Španielska," uviedol Barroso v správe pre médiá. A dodal, že bez historického prínosu odchádzajúceho kráľa by nebolo možné pochopiť dnešné Španielsko.
     

Šéf exekutívy EÚ zdôraznil, že kráľ Juan Carlos predstavuje hodnoty, ktorým treba vyjadriť obdiv a je vhodným príkladom pre všetkých Európanov.
     

Barroso zároveň vyjadril presvedčenie, že budúci kráľ Filip VI. bude pristupovať s vysokým citom pre zodpovednosť voči súčasným potrebám Španielska, pričom jeho výchova, odborná príprava a osobnosť mu umožnia pokračovať v práci svojho predchodcu.
     

Odchádzajúceho kráľa pozdravili aj viacerí vplyvní európski štátnici. Francúzsky prezident Francois Hollande hovoril s kráľom Juanom Carlosom telefonicky a povedal, že kráľ je strojcom politického prechodu od Francovej diktatúry k demokracii. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v správe pre médiá odkázala, že si veľmi váži úlohu, ktorú Juan Carlos zohral pri prechode k demokracii. Odstupujúci premiér Belgicka Elio Di Rupo sa monarchovi poďakoval aj za blízke dvojstranné vzťahy medzi Belgickom a Španielskom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies