Až 90 percent obyvateľov Sýrie žije pod hranicou chudoby

NETKY.SK • 30 Jún 2023, 11:45 • 2 min
Až 90 percent obyvateľov Sýrie žije pod hranicou chudoby

NEW YORK - V dôsledku 12 rokov trvajúceho konfliktu v Sýrii žije pod hranicou chudoby 90 percent obyvateľstva a milióny ľudí ohrozuje zníženie potravinovej pomoci pre nedostatok finančných prostriedkov, varoval námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.

slovakia

left justify in out

V súčasnosti je financovaných len 12 percent z celkovej sumy 5,4 miliardy dolárov, ktorú žiada OSN na pomoc obyvateľom Sýrie. Znamená to, že objem núdzovej potravinovej pomoci pre milióny Sýrčanov by sa mohol v júli znížiť o 40 percent, povedal Griffiths.

Griffiths na pôde Bezpečnostnej rady OSN vo štvrtok zároveň vyzval jej členov, aby obnovili prísun humanitárnej pomoci z Turecka do oblastí na severozápade Sýrie, ktoré sú pod kontrolou povstalcov. Platnosť povolenia vyprší 10. júla. Brutálne potlačenie protestov v roku 2011, ktoré boli súčasťou "arabskej jar", spustilo v Sýrii občiansku vojnu. Vyžiadala si vyše 500.000 životov a milióny ľudí vyhnala z domovov. Zlú humanitárnu situáciu ešte znásobilo februárové ničivé zemetrasenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky.sk
TASR / KB Netky, Foto: unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies