Má iba 14 rokov, je sólistom Slovenského symfonického orchestra a pozná ho už takmer celý svet

NETKY.SK • 17 Február 2021, 13:26 • 2 min
Má iba 14 rokov, je sólistom Slovenského symfonického orchestra a pozná ho už takmer celý svet

BRATISLAVA - Vedeli ste, že Slovensko má úžasného virtuóza? Mladý chlapec má len 14 rokov a už je z neho úspešný klavirista, ktorý obletel so svojim talentom takmer celý svet.

slovakia

left justify in out

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník a šéfdirigent Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu Ondrej Lenárd, dnes odovzdali dekrét rezidenčného sólistu Symfonického orchestra na sezónu 2021/2022 mladému talentovanému klaviristovi

 

img

 

Kto je nový sólista Slovenskécho orchestra?


Nadaný klavirista Ryan Martin Bradshaw má len 14 rokov a austrálsko-slovenský pôvod, žije v Bratislave. Navštevuje tu Britskú medzinárodnú školu. Klavíru sa venuje od 6 rokov a od roku 2016 je žiakom viedenskej Universität für Musik und darstellende Kunst v triede pre mimoriadne nadané deti.

 

img

 

Ako jediný študent klavírneho oddelenia získal možnosť hrať pre Marthu Argerich, jednu z najvýznamnejších klaviristiek 20. storočia.

V novembri minulého roka sa ako sólista predstavil v Bratislave so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. Koncert v priamom prenose vysielalo Rádio Devín a zaznamenala ho aj televízia.

 

img


„Som šťastný a zároveň hrdý, že môžeme vymenovať Ryana Martina za rezidenčného sólistu. Jeho výkony svedčia o tom, že ho môžeme nazvať hotovým umelcom s predpokladom, že ešte bude umelecky rásť. Je pre nás radosť a šťastie hrať a nahrávať s týmto dnes už zrelým umelcom a držíme mu palce,“ povedal šéfdirigent orchestra Ondrej Lenárd.

Úspechy mladého sólistu

 

Ryan Martin Bradshaw je laureátom 16 medzinárodných klavírnych súťaží. V roku 2019 získal cenu Zlatý Luskáčik v medzinárodnej televíznej súťaži Luskáčik v Moskve, dostal aj špeciálnu cenu Moskovského Čajkovského konzervatória zúčastniť sa ich série koncertov.

 

img

 

V rovnakom roku získal aj prvú cenu na Chopinovej súťaži v poľskej Szafarnii, na súťaži Vladimira Kraineva v Moskve a v dánskom Aarhuse získal až 3 ocenenia aj cenu publika. Z ďalších súťaží treba spomenúť medzinárodnú klavírnu súťaž Franza Liszta vo Weimare, súťaž Bélu Bartóka v Grazi, medzinárodnú klavírnu súťaž v Enschede Holandsko, Young virtuoso v Sofii, Young Virtuosi v Záhrebe, Mihaela Ursuleasa v Bukurešti, súťaž Petra Toperczera v Košiciach, Mozartovu súťaž v Brne, Henle Verlag v Nemecku a. tak ďalej.

 


Od 8 rokov zbiera skúsenosti v hre s orchestrom

 

Dvakrát účinkoval s Ruskou filharmóniou pod vedením Vladimira Spivakova. Hral vo významných koncertných sálach ako Veľká Čajkovského sála v Moskve, Svetlanovská sála v Medzinárodnom Dome hudby v Moskve, v Brahmsovej sále v Musikverein vo Viedni, v Salzburskom Mozarteu, vo Weimarskej sále, v Slovenskej filharmónii a pod. Zúčastnil sa na mnohých medzinárodných festivaloch ako Mozartov festival v Roverette, Copenhagen Summer Festival, Philadelphia Summer Festival, Medzinárodný festival priateľov hudby v Moskve, či Bratislavské hudobné slávnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona