Plavkyňa Soňa Rebrová dnes pláva v La Manche: „Aj vy môžete podporiť môj boj za slobodu riek“

NETKY.SK • 8 September 2023, 14:45 • 2 min
Plavkyňa Soňa Rebrová dnes pláva v La Manche: „Aj vy môžete podporiť môj boj za slobodu riek“

LONDÝN / BRATISLAVA - Slovenská diaľková plavkyňa Soňa Rebrová je už niekoľko dní vo Veľkej Británii, kde po júlových výkyvoch počasia netrpezlivo čakala na to, či bude môcť tentoraz vstúpiť do vôd legendárneho kanála La Manche. Na štart sa postavila dnes skoro ráno o 4.30. hod. miestneho času. Preplávať približne 40-kilometrový prieliv chce spojiť s cieľom pomôcť slovenským riekam.

slovakia

left justify in out

„Prečo plávať len tak, keď môžem pomôcť, upozorniť na nejaký problém, prípadne urobiť zbierku na dobrú vec? Veď budem plávať dlho, počítam okolo 16 hodín, a za ten čas môžem urobiť aj dobrý skutok. No nie je to nádherné?“ hovorí Soňa Rebrová, ktorá sa svoj veľký deň rozhodla prepojiť so zápasom WWF za slobodu riek, odstraňovanie škodlivých bariér a zabezpečenie kvalitnejšieho života pre naše sladkovodné živočíchy.  

 

Impulzom pre Soňu sa stal smutný príbeh zo Želiezoviec na Hrone, kde pred 6 rokmi došlo k rozsiahlej environmentálnej škode. Situácia sa jej dotkla o to viac, že práve k rieke Hron ju viaže množstvo pekných spomienok z detstva. „Prirástol mi k srdcu. Vždy ma upokojovalo jeho hlasné zurčanie. Prišlo mi ľúto, ako túto rieku pripravujeme o slobodu a ako veľmi negatívne ovplyvňujeme život v nej. Začala som sa zamýšľať nad paralelou medzi mojim plávaním a plávaním nič netušiacich živočíchov v prostredí plnom smrteľných nástrah. Ja na rozdiel od rýb mám na výber. Viem sa vyhnúť miestam o ktorých viem, že sú znečistené, vynechám lokality, ktoré sú nejakým spôsobom zabarikádované alebo prehradené. Ryba túto voľbu nemá, musí plávať tam, kam ju vedie inštinkt,” hovorí plavkyňa s tým, že cíti potrebu urobiť maximum pre zlepšenie týchto podmienok.  

V spolupráci s WWF Slovensko sa Soňa Rebrová pokúsi pokoriť legendárny La Manche už dnes. „Sledujem WWF nejaký čas a páči sa mi, ako táto organizácia pristupuje k riešeniu environmentálnych káuz. Vytrvalo, aj celé roky. Podľa mňa je to strašne ťažká práca, ktorá dlho trvá, ale môže veľa zmeniť. Preto som sa rozhodla podať pomocnú ruku a aspoň symbolicky – plávaním podporiť ich boj. Verím, že prostredníctvom našej zbierky sa podarí podporiť vytrvalý boj WWF za slobodu Hrona, ktorý si vyžaduje veľa síl, personálnych kapacít a najmä kvalifikovanej právnickej pomoci,” uzatvára odvážna žena, ktorá v prípade úspechu bude iba druhou Slovenskou v histórii, samostatne preplávajúcou tento prieliv. Držať jej palce a sledovať jej cestu kanálom z Anglicka do Francúzska možno v dnešný deň online. 

 

Viac o Soninom boji za slobodu riek sa dočítate aj v rozhovore: World Wide Fund for Nature - WWF Slovensko (wwfsk.org)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: WWF SK Foto: Ivo Fandel
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies