Šéf Moderny predpovedal koniec pandémie. Ako to vidí?

NETKY.SK • 23 September 2021, 19:20 • 2 min
Šéf Moderny predpovedal koniec pandémie. Ako to vidí?

ZÜRICH - Stéphane Bancel potvrdil, že na budúci rok už bude dostatok vakcín pre všetkých ľudí na Zemi. Podľa neho sa celá pandémia skončí podobne ako pri chrípke.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Riaditeľ amerického výrobcu vakcín Moderna Stéphane Bancel predpokladá, že pandémia koronavírusu sa skončí o rok. Uviedol to v rozhovore pre švajčiarsky denník Neue Zürcher Zeitung.

 

img

 

Dodal, že do polovice budúceho roka vyrobia dostatok vakcín, aby mohli zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 každého človeka na svete. Očkovanie by onedlho mohli rozšíriť na deti od piatich rokov a neskôr už od šiestich mesiacov. "Tí, ktorí sa nezaočkujú, budú imunizovaní prirodzene, pretože variant delta je veľmi nákazlivý. Celé to dopadne podobne ako s chrípkou. Môžete sa dať zaočkovať a prejsť zimou v poriadku, alebo tak neurobiť a riskovať, že ochoriete alebo dokonca skončíte v nemocnici," citovala z rozhovoru v NZZ agentúra ANSA. Bancel prepovedal, že spoločnosť sa vráti do normálu "odteraz o rok". 

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Dostane Zuzana 400 000 eur? Zmenili podmienky očkovacej lotérie

 

Zároveň očakáva schválenie podporných dávok vakcíny zo strany vlád predovšetkým pre rizikových pacientov. Tretia dávka vakcíny od Moderny má predstavovať polovicu pôvodnej dávky, z čoho vyplýva, že vakcína bude dostupná pre viac ľudí.

 

img

 

Zloženie podpornej dávky od Moderny ostane tento rok rovnaké ako v prípade prvých dvoch dávok, keďže firma údajne nemala dostatok času na jeho zmenu. "V súčasnosti klinicky testujeme varianty optimalizované na deltu, ktoré budú základom podporného očkovania v roku 2022. Takisto teraz skúšame (variant) delta plus beta - podľa vedcov pravdepodobnú budúcu mutáciu."

 

Pokrok firmy Johnson & Johnson

 

Ďalší výrobca vakcín proti COVID-19, firma Johnson & Johnson, tento týždeň zverejnila závery z testovania posilňjúcej dávky vakcíny Janssen. Vedci zistili, že druhá dávka tejto vakcíny vyvoláva u ľudí vo veku 18 až 55 rokov zvýšenie počtu protilátok

 

Možno vás zaujme: Našli zdravotníkov, ktorí zverejnili Macronov COVID pas

 

Spoločnosť v súčasnosti rokuje so svetovými kontrolnými úradmi vrátane amerického Federálneho úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a Európskej agentúry pre lieky (EMA) o použití posilňujúcej dávky svojej vakcíny Janssen.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona