Európska únia urobila kľúčový krok k zavedeniu digitálnych zelených certifikátov

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 07:45 • 2 min
Európska únia urobila kľúčový krok k zavedeniu digitálnych zelených certifikátov

Predstavitelia členských štátov Európskej únie v rámci siete elektronického zdravotníctva sa dohodli na usmerneniach, v ktorých sa opisujú hlavné technické špecifikácie týkajúce sa implementácie systému digitálnych zelených osvedčení, takzvaných COVID pasov.

slovakia

left justify in out

Podľa Európskej komisie je dohoda o usmerneniach týkajúcich sa COVID pasov kľúčový krok smerujúci k vytvoreniu potrebnej infraštruktúry na európskej úrovni. Návrh takýchto osvedčení predstavila Európska komisia minulý mesiac. V rámci dohodnutých usmernení musia členské štáty urýchlene zaviesť potrebné technické riešenia na vnútroštátnej úrovni. Výkonný orgán EÚ zdôrazňuje, aby sa „súbežne s prebiehajúcim legislatívnym procesom pokročilo v prípravách technického vykonávania s cieľom zabezpečiť zavedenie digitálnych zelených certifikátov v celej EÚ do júna 2021“.

 

Mohlo by vás zaujímať: Prieskum rozdelil Slovákov na dva tábory. Môžu za to Covid pasy


Dohodnuté špecifikácie upravujú napríklad mechanizmy kódovania informácií pomocou QR kódov, ktoré zabezpečia, aby všetky certifikáty, či už digitálne alebo papierové, bolo možné čítať a overovať ich pravosť v celej Európskej únii.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies