Austrálska prieskumná loď objavila havarovaný americký konvertoplán Osprey

NETKY.SK • 7 August 2017, 17:05 • 2 min
Austrálska prieskumná loď objavila havarovaný americký konvertoplán Osprey

SYDNEY - Austrálske námorné sily lokalizovali havarovaný americký konvertoplán V-22 Osprey v lokalite Shoalwater Bay pri pobreží štátu Queensland.

slovakia

left justify in out

Po sobotňajšej havárii stroja sa podarilo zachrániť 23 vojakov, traja však zostávajú nezvestní, pričom sa predpokladá, že sú už po smrti. Austrálska ministerka obrany Marise Paynová oznámila, že potopený konvertoplán objavila prieskumná loď v noci na dnes, krátko po začiatku pátrania, informuje webový portál BBC.

 

Nasledovať bude ešte potápačský prieskum. Na akcii sa zúčastňuje vojenské námorníctvo a námorná pechota USA.

Osprey sa zrútil do Tichého oceánu počas pravidelného cvičenia, príčiny havárie neboli bezprostredne známe. Stroj pochádzal z americkej základne situovanej na japonskom ostrove Okinawa. Podľa amerických armádnych zdrojov môže proces vyťahovania vraku konvertoplánu trvať niekoľko mesiacov.

 

Viacúčelový V-22 Osprey má dva preklopné rotory, ktoré mu umožňujú vzlet i pristávanie ako vrtuľník, letieť však môže ako štandardné turbovrtuľové lietadlo. V uplynulých rokoch došlo k niekoľkým medializovaným incidentom týchto strojov vrátane vlaňajšej havárie pri Okinawe, keď sa zranilo päť osôb.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies