Austráliu čaká horúce leto a obmedzené dodávky vody. Môže za to El Niño

NETKY.SK • 24 Október 2023, 16:30 • 2 min
Austráliu čaká horúce leto a obmedzené dodávky vody. Môže za to El Niño

Klesajúce hladiny priehrad a stúpajúca spotreba vody spôsobili, že úrady vyzvali obyvateľov, aby sledovali spotrebu vody. Austrálčanov čaká totiž horúce leto.

slovakia

left justify in out

Po najsuchšej zime za posledných 37 rokov a predpovedi na leto, kedy bude vládnuť El Niño vydali v Austrálii červené varovanie na spotrebou vody v Sydney v nasledujúcich mesiacoch.
Ben Blayney, vedúci zásobovania vodou v Sydney Water, v pondelok povedal, že väčšie priehrady v Sydney sú naplnené na 89 %, ale „veci sa môžu veľmi rýchlo zmeniť“.

„Prevláda názor, že priehrady sú plné a zásoby vody v Sydney sú nekonečné," povedal.

 

Varovania ako pri poslednom suchu

 

Červené varovania sú takmer identické s tými, ktoré vydali pri poslednom veľkom suchu. 
Varovania vydali po poslednom horúcom víkende, kedy stúpla spotreba vody o 17 % a hladiny priehrad klesli o 0,5 %. Zároveň začínajú mať priehrady veľmi nízke prítoky. Zatiaľ teda nie je situácie kritická, ale začína veľmi horúce leto ovplyvnené javom El Niño.
Predpokladané úrovne vyčerpania priehrad, predpovedané na základe údajov z posledného významného sucha v roku 2020, ukazujú, že mesto na konci roka 2024 vstúpi do prvej úrovne vodných obmedzení.
Z dlhodobého hľadiska pri súčasnom trende o štyri roky na to, v roku 2028, budú vodné zdroje obmedzené až na úrovni štyri, ktorá si vyžaduje schválenie vládou.

 

Používajú aj morskú vodu

 

Pri Sydney vybudovali závod na odsoľovanie morskej vody, ktorý môže pomôcť s vodnou krízou, nie je to však všemohúce riešenie. Pri maximálnej kapacite je závod schopný pridať 250 megalitrov denne priamo do mestských vodovodov.
Výkonný riaditeľ Sydney Water Roch Cheroux uviedol, že v priebehu nasledujúcich 10 rokov sa vynaloží 30 miliárd dolárov na modernizáciu infraštruktúry v celej siete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies