Trendy v zamestnaneckých benefitoch, ktoré šetria peniaze zamestnávateľovi aj zamestnancovi

NETKY.SK • 3 Február 2022, 09:52 • 2 min
Trendy v zamestnaneckých benefitoch, ktoré šetria peniaze zamestnávateľovi aj zamestnancovi

BRATISLAVA - Pandémia mení vnímanie mnohých vecí či už v súkromnom, ale i pracovnom živote nás všetkých. Výnimkou nie sú ani benefity poskytované zamestnávateľom v práci. Spoločnosti sú tak smerované k tomu, aby svoje doterajšie výhody pre zamestnancov presunuli viac do digitálneho režimu. Čo je pre zamestnávateľov výhodné a pre zamestnancov prínosné?

slovakia

left justify in out

Peňažné benefity ako 13. a 14. plat, rekreačné a wellness benefity boli, sú a budú u zamestnancov populárne. Work & life balance sa v poslednej dobe skloňuje stále častejšie, pretože eliminuje čas, ktorý by zamestnanci trávili v práci zbytočne.

 

img

 

Benefit jazykového vzdelávania sa už roky drží ako jeden z obľúbených pracovných benefitov medzi zamestnancami, ale aj zamestnávateľmi, pretože z neho profitujú obe strany. Zamestnanec využije nadobudnuté jazykové zručnosti aj mimo práce, zamestnávateľ získava vzdelanejšieho zamestnanca a ak je kurz financovaný zo sociálneho fondu, získava tiež úľavu na daniach. To znamená, že investuje a šetrí zároveň.

 

Výhody pre obe strany

 

Zamestnanci preferujú rôzne pracovné benefity, napríklad karty výhod na športové aktivity, príspevok na nadštandardnú zdravotnú starostlivosť alebo extra dni práceneschopnosti. Všetky tieto výhody sú zároveň výhodné aj pre zamestnávateľa, pretože mu znižujú náklady na dane a odvody. „Jazykové kurzy sú pre korporáty a firmy silný segment v oblasti vzdelávania. Dospelí sa často jazyky učiť chcú, ale bráni im v tom nedostatok času, prípadne relatívne vysoké náklady za kvalitný kurz, ktoré by museli použiť na úkor rodinného rozpočtu. Preto radi využívajú jazykové kurzy ako zamestnanecké benefity. O to radšej, ak výučba prebieha počas pracovného času,“ delí sa o skúsenosti Katarína Boskovičová, jazyková a študijná poradkyňa pre firmy z Berlitz.

 

Avšak taká možnosť práce z domu sa za posledné obdobie dostáva skôr do úzadia, pretože sa v mnohých firmách stala nutnosťou vzhľadom na aktuálnu situáciu vo svete i u nás. Stále sa však nájdu zamestnanci, ktorí ocenia, že nemusia dochádzať do práce. Dôležité však je, že ani pri práci z domu sa zamestnanci neprestali vzdelávať. Dokonca dostali možnosť venovať sa mnohým ďalším aktivitám vďaka času navyše, ktorý získali práve vďaka tomu, že sa nemusia presúvať na pracovisko.

 

img

 

Výučba na mieru

 

V prípade, že zamestnávateľ potrebuje niekoľko rôznych jazykových kurzov, napríklad každý v inom jazyku, alebo inej úrovne, s iným zameraním, trh ponúka na výber dostatok jazykových škôl, ktoré vedia vyhovieť rozličným požiadavkám.

 

Je dobré vedieť, čo od zamestnancov chcete, kam chcete, aby sa dostali a podľa toho si vybrať kurz, jeho intenzitu, frekvenciu, rýchlosť aj spôsob výučby, či pôjde o skupinový kurz alebo individuálne hodiny,“ hovorí odborníčka Boskovičová „No skôr, ako sa kurz začne, treba reálne zhodnotiť konkrétne znalosti jazyka každého zamestnanca, a to slovom aj písmom, aby bol zaradený do správnej jazykovej úrovne a mohol napredovať. Preto odporúčam vybrať si takú jazykovú školu, ktorá na začiatku poskytuje audit jazykových znalostí zamestnancov.“

 

Výhody a nevýhody

 

Napriek tomu, že zamestnanci veľmi oceňujú jazykové vzdelávanie v práci ako zamestnanecký benefit a využívajú ho, pre pracovné povinnosti niekedy hrozia absencie z vyučovania.

 

img

Katarína Boskovičová

 

Študijná poradkyňa pre firmy odporúča vybrať si jazykovú školu, ktorá ponúka kontrolu dochádzky aj náhradné hodiny, alebo nájsť iný model, ako účasť na kurze kontrolovať. „A nielen účasť fyzickú, ale aj napredovanie vo výučbe. Pre firmy sú určite vhodným partnerom jazykové školy, ktoré pravidelne merajú dosiahnutý pokrok svojich študentov a tomu prispôsobujú ďalšie učenie. Študent-zamestnanec, ale aj zamestnávateľ tak majú reálnu spätnú väzbu o jazykovom pokroku a istotu, že peniaze a čas investovaný do zamestnaneckého benefitu, neboli premárnené,“ uzatvára Boskovičová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies