Vlastniť klub Premier League je opäť ťažšie: čo znamenajú zmeny v pravidlách vlastníctva z roku 2023

NETKY.SK • 29 September 2023, 10:30 • 2 min
Vlastniť klub Premier League je opäť ťažšie: čo znamenajú zmeny v pravidlách vlastníctva z roku 2023

Čo znamená byť majiteľom futbalového klubu Premier League? Nuž, vďaka novým predpisom a pravidlám od roku 2023 je opäť ťažšie nadobudnúť a udržať si vlastníctvo špičkového anglického klubu.

slovakia

left justify in out

V tomto článku sa pozrieme na dôsledky zmien v pravidlách týkajúcich sa vlastníctva a na to, čo to znamená pre budúcnosť futbalu v Anglicku. Od zvýšenej kontroly finančných zdrojov až po prísnejšie kontroly spôsobilosti osôb – zmeny v pravidlách vlastníctva v roku 2023 budú mať ďalekosiahly vplyv na Premier League a jej kluby.

 

Aktuálne predpisy
Ak chcete vlastniť elitný futbalový klub, musíte byť bohatý. Seriózne bohatý. Výhra jackpotu v online kasíne by bola len kvapkou v mori toho, čo by ste potrebovali. Aj majitelia menších klubov PL majú často k dispozícii miliardy. 
Dá sa však predpokladať, že niektorí miliardári nemusia mať tie najlepšie úmysly, keď prevezmú vedenie veľkého športového klubu. Športové podujatia alebo investície do športu na zlepšenie verejného imidžu krajiny či subjektu sa často používajú, aby prekryli iné problémy, neraz v oblasti ľudských práv a táto praktika sa označuje ako „sportswashing“.


Aby sa sportswashingu predišlo, využíva sa v Premier League prísne skúmanie vlastníkov a riaditeľov, kde sa posudzuje spôsobilosť osôb, ktoré majú záujem vlastniť alebo riadiť klub v Anglicku. 
Táto kontrola spôsobilosti skúma rôzne faktory, vrátane odsúdení za trestné činy, zákazov zo strany profesionálnych orgánov a porušení kľúčových futbalových predpisov. Kontroly sa vzťahujú na potenciálnych vlastníkov či riaditeľov a pravidelne sa revidujú.
V príručke pravidiel Premier League má táto kontrola svoju vlastnú časť (F) a väčšina pravidiel sa týka financií a už existujúcich podielov v iných kluboch. Uchádzači môžu byť odmietnutí z dôvodu poskytnutia neúplných alebo zavádzajúcich informácií, uplatňovania vplyvu na iné kluby, vlastnenia podielov vo viacerých kluboch alebo z dôvodu, že majú zo zákona zakázané vykonávať funkciu riaditeľa.


Keďže však záujem o anglické kluby rastie, plánuje Premier League prehodnotiť svoje pravidlá týkajúce sa ľudských práv. Generálny riaditeľ Richard Masters priznal, že v roku 2022 revidovali prístup ku kontrolám vlastníkov a riaditeľov a uviedol, že je možné doplniť ďalšie kontroly, zvýšiť transparentnosť a zapojiť do rozhodovania nezávislý orgán. 

 

Vyústilo to do rozhovorov s organizáciou Amnesty International, ktorá skúmala možné zmeny, aké by sa mali zaviesť v celom futbalovom svete, a to aj so zapojením FA a EFL. Výsledok? Nedávna aktualizácia systému pravidiel, vďaka ktorej to niektorí budú mať ťažšie, ak by chceli prevziať vedenie klubu Premier League. Ak teda máte záujem stať sa majiteľom alebo ste len zvedavý čitateľ, v nasledujúcej časti sa dozviete, čo tieto zmeny znamenajú.

 

Aktualizácie v roku 2023
Pravdepodobne najvýznamnejšia zmena pravidiel prevzatia má zabrániť osobám, na ktoré vláda Spojeného kráľovstva uvalila sankcie za porušovanie ľudských práv, aby vlastnili alebo riadili kluby najvyššej úrovne. Na existujúcich riaditeľov sa tieto zmeny uplatnia každoročne, avšak zmena pravidiel nebude mať vplyv na vlastníctvo Saudskej Arábie v Newcastle United, ani na žiadne prevzatia súvisiace s Katarom, keďže ani jedna z krajín ani jej predstavitelia nie sú na sankčnom zozname Spojeného kráľovstva.


Ďalšie významné pravidlo stanovuje, že osobám, ktoré sú vyšetrované pre diskvalifikujúce správanie, ako je trestná činnosť alebo vyhlásenie platobnej neschopnosti, môže byť zakázané vlastniť kluby alebo pôsobiť ako ich riaditelia. Zmeny odrážajú návrhy z vládnej bielej knihy o nezávislom futbalovom regulačnom orgáne a negatívne by sa dotkli aj viacerých majiteľov futbalových klubov v Spojenom kráľovstve. 

 

Bezpečnejšia budúcnosť Premier League 
Keďže v minulosti sa na ligu zniesla zaslúžená kritika za laxné predpisy týkajúce sa vlastníctva, takmer všetci futbaloví fanúšikovia vítajú nedávne reformy. Väčšina fanúšikov totiž má obavy o to, akým smerom sa tento šport uberá.
Než budú kluby Premier League chránené pred škodlivými vplyvmi ostáva ešte veľa práce. Ďalšie reformy v kontrole spôsobilosti vlastníkov Premier League sú nevyhnutné, aby ostala zachovaná integrita ligy, zabezpečená jej finančná stabilita, a aby sa podporilo etické a transparentné prostredie, ktoré je v súlade so záujmami klubov, fanúšikov a širšej futbalovej verejnosti.


Nasledujúce roky budú skutočne veľmi zaujímavé, pretože popularita, príťažlivosť a tiež bohatstvo najpopulárnejšej futbalovej ligy na svete neustále rastú. Osoby a spoločnosti, ktoré boli diskvalifikované, sa objavia na oficiálnom zozname spolu s výročnou správou o dodržiavaní pravidiel, ktorú vydáva Premier League. Predstavitelia ligy budú s klubmi konzultovať aj ďalšie potenciálne reformy najmä po výročnom valnom zhromaždení ligy v júni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: Unsplash
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies