Astronaut z Talianska prvýkrát absolvoval vesmírnu vychádzku

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 21:57 • 2 min
Astronaut z Talianska prvýkrát absolvoval vesmírnu vychádzku

MYS CANAVERAL - Luca Parmitano sa dnes stal prvým astronautom Talianska, ktorý podnikol výstup do otvoreného kozmu z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS).

slovakia

left justify in out

Na šesťhodinovom výstupe 36-ročného Parmitana sprevádzal americký kolega, veterán vesmírnych vychádzok Christopher Cassidy, informovala agentúra AP. 

Dvojica vykonala sériu úloh v rámci pravidelnej údržby orbitálnej základne, vrátane inštalácie nového rádiového vysielača, ktorú nakrátko skomplikovala zaseknutá skrutka. 

Parmitano zozbieral vzorky vedeckých experimentov, ktoré má ešte tento rok odviezť na Zem komerčná kozmická loď americkej spoločnosti SpaceX. Menšie problémy zaznamenal pri montáži ochranného krytu na kotviacom porte, v minulosti využívanom raketoplánmi NASA. 

Na záver výstupu astronauti uroblili prípravné práce na ďalšiu vesmírnu vychádzku, ktorá sa uskutoční 16. júla. Ostatní členovia posádky ISS - traja Rusi a jeden Američan, im asistovali zvnútra stanice. 

Parmitano, major talianskeho letectva, začal šesťmesačný pobyt na ISS koncom mája. Taliansku patrí popredné miesto medzi krajinami, ktoré sa podieľajú na výstavbe orbitálnej základne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies