VIDEO Ani pomocou hydraulického lisu nepreložíte papier viac ako sedemkrát

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 18:00 • 2 min
VIDEO Ani pomocou hydraulického lisu nepreložíte papier viac ako sedemkrát

HELSINKI – Možno ste už počuli o mýtuse, že papier nemožno zložiť viac ako sedemkrát. Ľudia na celom svete sa o to však neustále pokúšajú...

slovakia

left justify in out

YouTube kanál Hydraulic Press Chanel sa rozhodol, že pokorí tento mýtus použitím hydraulického lisu. Celé to zachytili na video, o ktoré sa podelili so svetom.

 

Papier formátu A3 sa im bez väčších problémov podarilo zložiť päťkrát, potom nasledoval hydraulický lis. Pomocou neho sa papier podarilo preložiť šiestykrát aj siedmykrát. Keď však po siedmom preložení zatlačil na papier hydraulický lis, tak ten doslova explodoval.

 

 

Hrúbka akéhokoľvek papiera sa každým preložením exponencionálne zdvojnásobuje. Siedmym preložením sa stane papier 128-krát silnejší, než bol pôvodne. Papier zložený 23-krát by bol kilometer hrubý, 42 preložení by stačilo na dosiahnutie Mesiaca a preložením 103-krát by dosiahol ďalej ako je hranica pozorovateľného vesmíru.

 

Tímu Boričov mýtov (MythBusters) sa to pred niekoľkými rokmi podarilo, keď paier o veľkosti futbalového ihriska preložili 11-krát. Pomáhal im v tom aj parný valec.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies