Neustála potreba kontrolovať svoj vzhľad. Kedy už ide o posadnutosť?

NETKY.SK • 18 November 2023, 16:40 • 2 min
Neustála potreba kontrolovať svoj vzhľad. Kedy už ide o posadnutosť?

Žijeme vo svete, kde dostávame veľa informácií o tom, kto by sme mali byť, ako by sme mali žiť a ako by sme mali vyzerať. Niekedy nás to môže emocionálne stiahnuť a spôsobiť, že sa zo seba cítime zle. Inokedy nás môže motivovať, ale táto motivácia je často prázdna alebo skľučujúca, pretože sa zdá nemožné dosiahnuť tieto štandardy. Ako docieliť zdravý stred?

slovakia

left justify in out

Predstava o dokonalosti

Cieľom časopisov, niektorých relácií a reklám, ktoré vidíme, je ukázať nám obraz „dokonalosti“: ideálu, ktorý musíme dosiahnuť, aby sme boli šťastní. 

Keď si uvedomíme, že dokonalosť v skutočnosti neexistuje a že predstavy dokonalosti sú prázdne falošné pokusy, ktoré nás prinútia míňať čas a peniaze, môžeme sa hlbšie zamyslieť nad tým, ako nájsť spokojnosť tam, kde sme, a ako mať zdravší názor nás samých.

Starostlivosť či posadnutosť?

Vyzerať viac sexi vám život nezlepší.
Je to pravda. Na vašom vzhľade záleží len do určitej miery. Vo svojej kariére sa vždy spojíte s ľuďmi, ktorí by radi poznali vaše schopnosti a odborné znalosti. Nie akú máte takú peknú tvár.

Iste, existujú ľudia, ktorí milujú prenasledovanie atraktívnych jedincov. Ale to nie sú ľudia, s ktorými by ste sa chceli stretávať. Ak chcete rásť ako jednotlivec a mať cieľ, mali by ste robiť veci, ktoré robia tento svet lepším miestom.

Trápenie sa svojím vzhľadom odvádza vašu pozornosť od dôležitých vecí. Medzi starostlivosťou o vzhľad a posadnutosťou je tenká hranica. Mali by ste sa uistiť, že túto hranicu nikdy neprekročíte.

Nedosiahnuteľné normy krásy

Ľudia, ktorí sú posadnutí vzhľadom, mohli získať tento nezdravý zvyk v rámci spoločenských noriem. Napríklad celebrity sú zbožňované a dokonca uctievané mladšou generáciou. A keď sa snažíte držať krok so zábavným priemyslom, budete sa musieť nekonečne naháňať za tým, aby ste splnili tieto štandardy.

A je to viac ako len zábavný priemysel, pretože obchody s oblečením, kozmetické salóny a iné podniky stanovujú štandardy krásy každý deň.

Kedy už ide o problém:

Bojujte s rozhodovaním, čo jesť alebo nejesť.

Máte problém sústrediť sa na povinnosti

Strávite obrovské množstvo času premýšľaním o svojom vzhľade

Nezúčastňujete sa uži spoločenských situácií kvôli hanbe za svoj výzor

 

Niektorí ľudia sa toľko zameriavajú na fyzickú krásu, pretože im chýba spojenie s ich vnútornou krásou. Je to duchovné spojenie so sebou samým, ktoré pre niektorých nie je také silné ako túžba vyzerať určitým spôsobom. Je to naozaj smutné, pretože vnútorná krása nevybledne ako fyzická krása.

Zmeňte to

Byť posadnutý zovňajškom nie je normálne, v žiadnom prípade, tvar ani forma. Áno, je v poriadku kontrolovať svoj vzhľad a áno, je v poriadku starať sa o seba psychicky aj fyzicky, ale nie je v poriadku sústrediť sa výlučne na vonkajšiu krásu. Cvičte sebalásku a ocenenie. Trávte menej času s materialistickými ľuďmi a viac času s tými, ktorí podporujú vašu cestu k vyššej sebaúcte. 

Obsedantná kontrola tela spôsobuje, že sa zameriate na svoje vnímané „nedostatky“ a odopiera vám príležitosť plne sa podieľať na svojom živote a oceniť, aké je vaše telo schopné a úžasné.

Zdroje:

https://www.thehopeline.com/6-ways-to-stop-obsessing-over-what-you-see-in-the-mirror/

https://medium.com/illumination/cant-stop-obsessing-over-your-looks-here-s-a-cure-for-you-e949f6370ad9

https://www.altumhealth.co.uk/why-youre-so-obsessed-with-appearance-and-how-to-stop-it/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: chuckgallagher.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies