Andrej Babiš nebude rokovať o vláde s dvoma blokmi ČSSD

NETKY.SK • 29 Október 2013, 11:00 • 2 min
Andrej Babiš nebude rokovať o vláde s dvoma blokmi ČSSD

PRAHA - Andrej Babiš, líder hnutia ANO, ktoré vzišlo z predčasných parlamentných volieb v Česku ako druhý najsilnejší subjekt, v rozhovore pre dnešný denník Právo povedal, že vnútrostranícky boj sociálnych demokratov (ČSSD) je ich problém a on ho nemieni za nich riešiť.

slovakia

left justify in out

ANO však "nemôže a nebude rokovať s dvoma sociálnymi demokraciami, to je vylúčené," citoval ho server Novinky.cz. Babiš uviedol, že v stredu popoludní sa stretnú poslanci a výbor ANO, ktorý tvorí predsedníctvo a predsedovia krajských organizácií a musia sa dohodnúť na stratégii - s kým a o čom budú vyjednávať.      

"Hlavne ale musíme počkať na to, aby si ČSSD všetko sama vyjasnila," reagoval na pondelňajšie vyhlásenie predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku viesť sám koaličné rokovania. Predsedníctvo ČSSD predtým rokovaním o budúcej vláde poverilo podpredsedu strany Michala Haška, ktorý Sobotku vyzval, aby sa po slabom víťazstve ČSSD vo voľbách dobrovoľne vzdal funkcie. Sobotka odstúpiť odmietol a časť strany ho podporila. Vzhľadom na rozdelenie síl v novom českom parlamente nemôže bez Babišovho ANO vzniknúť žiadna vláda. Denník Právo sa ho opýtal, či by išiel do vlády, ktorú by viedol Michal Hašek a či by preferoval ako premiéra Haška či Sobotku. Babiš sa výberu vyhol. Zdôraznil, že sociálna demokracia "klamala svojim voličom, keď hovorila, že je jednotná - jednotná nie je a čakali iba deň po voľbách, aby popravili svojho lídra."

Podľa Babiša Česko potrebuje nejakú vládu, nie nové voľby. Vzhľadom na vývoj povolebnej situácie by ANO mohla rozmýšľať o tolerancii menšinovej vlády ČSSD a KDU-ČSL, citovali ho Novinky.cz. Líder ANO sa v rozhovore vyslovil za to, aby sa strany, ktoré voliči zvolili do parlamentu, dohodli na zložení Poslaneckej snemovne a aby urýchlene vznikla vláda.

Slabú volebnú účasť pripísal aj tomu, že ich prezident vypísal na predĺžený víkend (pondelok 28. októbra bol v Česku štátny sviatok). Dosiahnutý úspech ANO Babiš vraj očakával. V súvislosti s kampaňou, v ktorej bol označený za agenta STB, uviedol, že zvažuje podanie žaloby na Miroslavu Němcovú (ODS), ktorá ho cez víkend nazvala "eštébákom". "Už toho mám plné zuby," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies