Twitter má problém s ďalším Trumpovým príspevkom, vyjadrili sa aj Facebook a Google

NETKY.SK • 29 Máj 2020, 12:53 • 2 min
Twitter má problém s ďalším Trumpovým príspevkom, vyjadrili sa aj Facebook a Google

Sociálna sieť Twitter doslova skryla jeden z príspevkov amerického prezidenta Donalda Trumpa, pretože údajne porušuje pravidlá o vychvaľovaní násilia. Používateľom sa zobrazí varovanie s tým, že je tweet stále dostupný, lebo by mohol byť vo verejnom záujme. Po zakliknutí sa príspevok zobrazí.

slovakia

left justify in out

Reakcia na nepokoje 
Trump tweetoval o dianí v americkom meste Minneapolis, ktoré je v ostatných dňoch dejiskom protestov vyvolaných smrťou Afroameričana zadržiavaného políciou. Šéf Bieleho domu sa vyjadril, že by na miesto vyslal Národnú gardu a v nasledujúcom tweete napísal: "Keď začne rabovanie, začne streľba." Tento tweet Twitter skryl s vysvetlením, že ho nemožno označiť "páči sa mi", odpovedať naň alebo ho zdieľať. Ako však Twitter podotkol, možno ho zdieľať s pridaným komentárom.

 

 

Problémom je vyjadrovanie 
Twitter na svojej platforme vysvetlil, že Trumpov príspevok porušuje pravidlá na základe "historického kontextu" posledného riadku, "jeho súvislosti s násilím a rizikom, že by mohlo inšpirovať k podobnému konaniu v súčasnosti". Spomínanú frázu "keď začne rabovanie, začne streľba" koncom 60. rokov minulého storočia použil policajný náčelník v Miami Walter Headley odkazujúc na jeho agresívnu policajnú politiku v černošských štvrtiach, informuje spravodajský portál BBC.

 

 

O skrývaní príspevkov už Twitter informoval 
Skrývanie tweetov s varovaniami namiesto mazania v prípade významných verejných činiteľov oznámil Twitter v polovici minulého roka, dosiaľ ho však nikdy nepoužil na Trumpa. Prezidentovo vyjadrenie je aj na sociálnej sieti Facebook, kde zostáva nezmenené a bez varovania.

 

 

Nie je to prvý incident 
Skrytie Trumpovho príspevku je ďalším incidentom v potýčke, ktorá sa rozhorela medzi Twitterom a Bielym domom. Skôr počas týždňa dostala dvojica prezidentových tweetov značku s varovaním o ich pravdivosti. To viedlo k tomu, že Trump pohrozil sociálnym sieťam zrušením, lebo obmedzujú slobodu prejavu.

 

Reakcia Facebooku

Predstaviteľ spoločnosti Facebook Andy Stone vo svojej reakcii na Trumpove najnovšie zásahy voči internetu pripomenul, že Facebook je platformou pre rôzne názory, ktorá dbá na ochranu slobody vyjadrovania. Zároveň však chráni komunitu svojich používateľov pred škodlivým obsahom vrátane obmedzenia práva občanov na uplatnenie svojho práva voliť.

 

img

 

Zavádzajúce príspevky?

Stone reagoval na situáciu z utorka, keď spoločnosť Twitter vôbec po prvý raz označila dva Trumpove príspevky za zavádzajúce. Upozornila pritom čitateľov, že prezidentove tvrdenia o korešpondenčnom hlasovaní obsiahnuté v týchto tvítoch vyvrátili overovatelia faktov.

Trump v predmetnej dvojici príspevkov tvrdí, že korešpondenčné hlasovanie povedie k podvodom a zmanipulovaniu prezidentských volieb.

 

 

Twitter pod oba príspevky umiestnil odkaz "Overte si skutočnosti o korešpondenčnom hlasovaní". Ten používateľov zavedie k upozorneniu, že rozličné médiá ako CNN či The Washington Post citovali expertov, podľa ktorých sa korešpondenčné hlasovanie iba veľmi zriedka spája s volebnými podvodmi.

 

Cesta k novej forme cenzúry? 

Stone vo svojom príspevku vysvetlil, že ak sa internetové spoločnosti v súlade s Trumpovým nariadením stanú potenciálne zodpovednými za všetko, čo na internete píšu a hovoria miliardy ľudí na celom svete, budú potrestané tie z nich, ktoré napriek všetkému aj naďalej pripúšťajú zverejňovanie kontroverzných príspevkov. Podľa Stonea zároveň vznikne situácia, keď budú internetové platformy dotlačené k tomu, aby cenzurovali všetko, čo by mohlo byť pre niekoho urážlivé.

 

img

 

Vyjadrenie spoločnosti Google

Predstaviteľka spoločnosti Google Riva Sciutová uviedla, že internetové platformy poskytujú priestor na vyjadrenie širokému okruhu ľudí a firiem naprieč politickým spektrom a umožnili im dostať sa novým spôsobom k svojej cieľovej skupine. Trumpom podpísané nariadenie preto podľa Sciutovej spôsobí škody ekonomike Spojených štátov a ich líderskej pozícii vo svete v oblasti slobody internetu.

 

img

 

Nové nariadenie v USA platí od včera 

Vo včerajších hodinách americký prezident podpísal nariadenie zamerané na odstránenie niektorých právnych ochrán poskytnutých platformám sociálnych médií. Nariadenie však na sociálne siete zatiaľ nemá bezprostredný vplyv, môže však v konečnom dôsledku viesť k zmenám.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies