Táto loď pláva vďaka tomu, že z oceánov vyberá odpad

NETKY.SK • 16 Február 2021, 12:39 • 2 min
Táto loď pláva vďaka tomu, že z oceánov vyberá odpad

BRATISLAVA - Známy dobrodruh a bývalý profesionálny jachtár Yvan Bourgnon pripravil niečo, čo môže navždy zmeniť niektoré oblasti sveta. Počas jeho posledného súťažného závodu si uvedomil, že oceány sú plné odpadu.

slovakia

left justify in out

Počas jeho pretekov lodí nazývaných Transat Jacques Vabre nepríjemne na otvorenom mori havaroval do veľkého kusu odpadu. Musel z pretekov odstúpiť, pri čom si uvedomil, že v prírode, konkrétne v oceánoch, sa ho nachádza obrovské množstvo. Vďaka tejto udalosti sa rozhodol, že on sám spraví niečo pre Zem. Vytvoril iniciatívu The Sea Cleaners, ktroá chce prispieť pri redukcii odpadu v moriach.

 

Manta je prvá loď svojho druhu a jedinečná je tým, že kvantá plávajúceho odpadu z oceánu, pobrežných vôd, riečnych tokov a ústí nielen zbiera, ale aj spracováva a nachádza pre ne ďalšie využitie. Paluba má zároveň poskytnúť priestor pre vedecké výpravy a keď bude plachetnica kotviť v prístave, posádka by chcela usporadúvať vzdelávacie konferencie pre širokú verejnosť. Cieľom Manty je tiež prezentovať v praxi inovatívne technologické riešenia pre odpadové hospodárstvo, zelenú a inteligentnú lodnú dopravu a cirkulárnu ekonomiku.

 

 

Manta je vybavená štyrmi dopĺňajúcimi sa systémami zberu. Obsahuje dopravníkové pásy, ktoré zbierajú odpad a dopravia ho na palubu, tri plávajúce zberové systémy, ktoré pokrývajú rozsah štyridsiatich šiestich metrov a zachytávajú plasty z vodného povrchu.

 

Práve tieot zážitky z plavieb ho inšpirovali vytvoriť projekt Manta. Ide o 56 metrov dlhý katamarán poháňaný kombináciou najmodernejšíc elektrických motorov a plachiet. Plavidlo zatiaľ existuje iba teoreticky, na papieri, no Yvan Bourgnon s tímom dúfajú, že sa im podarí premeniť ho na funkčný prototyp, ktorý bude možné uviesť na trh najskôr v roku 2024.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies