Amnesty International: Irán v prvej polovici roka vykonal takmer 700 popráv

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 18:28 • 2 min
Amnesty International: Irán v prvej polovici roka vykonal takmer 700 popráv

LONDÝN/TEHERÁN - Iránske justičné orgány v prvej polovici tohto roka nechali popraviť takmer 700 ľudí.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry DPA o tom dnes informovala medzinárodná ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI), ktorej údaje vychádzajú z "dôveryhodných správ".


V období od januára do polovice júla AI v Iráne zaznamenala vykonanie 694 trestov smrti, čo predstavuje "nebývalý nárast", ktorého príčina je zatiaľ nejasná. Iránske úrady pritom do 15. júla potvrdili "len" 246 popráv. 


Tieto zistenia vytvárajú "pochmúrny obraz o štátnej mašinérii, ktorá masovo vykonáva zámerné a súdmi schvaľované zabíjanie", citovala DPA vyhlásenie predstaviteľa AI pre Blízky východ Saida Boumedouhu. Rozsudky smrti podľa neho vynášajú súdy, ktoré nie sú nezávislé či nestranné, zatiaľ čo vykonávanie popráv sa tento rok neprerušilo ani počas pôstneho mesiaca ramadán, ako bývalo zvykom. 


Iránske oficiálne štatistiky hovoria o 289 popravených za celý rok 2014, AI však uvádza, že popráv bolo v skutočnosti najmenej 743. Väčšinu trestov smrti v Iráne podľa nej udeľujú za drogové zločiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies