Video z trhu so zvieratami nebolo natočené vo Wu-chane

NETKY.SK • 29 Apríl 2020, 12:03 • 2 min
Video z trhu so zvieratami nebolo natočené vo Wu-chane

BRATISLAVA - Stovky slovenských užívateľov Facebooku zdieľali články s videom, ktoré malo byť údajne natočené na zvieracom trhu v čínskom Wu-chane, epicentre nákazy nového koronavírusu. Nie je to pravda. Zábery pochádzajú totiž z tržnice na ostrove Sulawesi v Indonézii a boli nakrútené už v lete v roku 2019.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nebol to Wu-chan 

Portál Prima Zoom uverejnil 16. marca 2020 článok, ktorého súčasťou bolo aj šesťminútové video. To však nezobrazovalo trh vo Wu-chane, ale tržnicu z indonézskeho ostrova Sulawesi.

 

Článok 20. apríla 2020 zdieľala aj jedna z najväčších slovenských facebookových skupín, venujúca sa šíreniu nového koronavírusu, Koronavírus na Slovensku.

 

img

 

Viaceré uverejnenia 

Aj článok na portáli Megasvet.cz uverejnený 17. marca 2020 sa odvolával na rovnaké video. Na videu je vidno netopiere, potkany, hady, psy a mnoho ďalších zvierat alebo ich častí, ktoré predavači ponúkajú návštevníkom tržnice na predaj.

 

Spomínaná nahrávka 

Video, na ktoré odkazujú oba články, nebolo nakrútené vo Wu-chane. Spätným vyhľadávaním určitých kľúčových snímok z videa sa agentúre AFP podarilo pomocou nástroja InVID nájsť originálne video pochádzajúce z ostrova Sulawesi. To bolo na YouTube uložené už 19. júla 2019.

 

 

Nadpis videa na YouTube je možné z indonézštiny preložiť ako "Extrémna tržnica v Langowane." Popis videa upresňuje: "Najextrémnejšie jedlo na svete je na predaj len na trhu v Langowane."

 

V 21. sekunde videa z Youtube je v zábere vidno budovu s nápisom v indonézštine, ktorý možno preložiť takto: "Provinčná vláda Minahasa, Obchodné oddelenie, Úrad trhu Langowan".

 

Touto cestou sa ospravedlňuje aj redakcia Netky.sk, keďže v článku Prečo by mali stáť za vznikom koronavírusu COVID-19 trhy so zvieratami? sme použili tiež toto video. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies