USA upozornili Holanďanov na bratov Bakraouivcov už 16. marca z USA, FBI to ale nebola

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 14:00 • 2 min
USA upozornili Holanďanov na bratov Bakraouivcov už 16. marca z USA, FBI to ale nebola

HAAG - Nie americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), ale bezpečnostná služba newyorskej polície poskytla šesť dní pred teroristickými útokmi v Bruseli, ktoré si vyžiadali viac ako tri desiatky obetí, holandským úradom informácie o dvoch z páchateľov - bratoch Bakraouiovcoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Holandský minister spravodlivosti Ard van der Steur korigoval dnes na pôde parlamentu v Haagu v tomto zmysle svoje utorkové vyhlásenie a priznal, že bolo mylné. Podľa ministrových slov newyorská polícia informovala holandské orgány o kriminálnych aktivitách Ibrahima Bakraouiho a radikálnosti i teroristických kontaktoch jeho brata Khalida Bakraouiho 16. marca. Už o deň neskôr - 17. marca - holandské úrady nadviazali priamy kontakt s partnermi z Belgicka, vyhlásil minister.


Krajinu tulipánov súčasne informovali, že belgická polícia pátra po oboch súrodencoch, píše tlačová agentúra DPA. Minister nedokázal povedať, prečo newyorská polícia informovala o dvoch belgických občanoch Holandsko.


Šéf federálnej belgickej polície Claude Fontaine ešte v utorok v reakcii na pôvodné vyhlásenie holandského ministra spravodlivosti vyhlásil, že v rozpore s jeho tvrdeniami nedostali z Holandska žiadne informácie o bratoch Bakraouivcoch.


Ibrahim Bakraoui sa 22. marca odpálil na bruselskom letisku Zaventem, na čo jeho brat Khalid len o čosi neskôr spáchal samovražedný útok na stanici metra Maelbeek/Maalbeek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies