Námorné cvičenia Austrálie a USA v blízkosti Číny považuje Peking za provokáciu

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 17:39 • 2 min
Námorné cvičenia Austrálie a USA v blízkosti Číny považuje Peking za provokáciu

PEKING - Čína v piatok vyhlásila, že USA a Austrália "ukazovali svaly" na nedávnom námornom cvičení v Juhočínskom mori. Vyjadrenie Pekingu signalizuje jeho citlivosť v súvislosti so strategickou vodnou cestou, ktorú považuje za svoju.

slovakia

left justify in out

Torpédoborec USS Curtis Wilbur 7. flotily amerického námorníctva a fregata austrálskeho námorníctva HMAS Ballarat ukončili týždeň trvajúce spoločné cvičenie v Juhočínskom mori.

 

img

 

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí však uviedol, že USA a Austrália by "mali namiesto ukazovania svojich svalov robiť veci, ktoré sú nápomocné regionálnemu mieru a stabilite".

USA a susedia Číny odmietajú nároky Pekingu na fakticky celé Juhočínske more, ktoré slúži na prepravu tovarov za zhruba 5 biliónov dolárov ročne.

 

Austrália sa k nim pripojila pri vyjadrovaní znepokojenia z rastúcej prítomnosti Číny v Juhočínskom mori, ktorá je najviac zreteľná výstavbou militarizovaných umelých ostrovov budovaných na koralových útesoch vo vysoko spornej oblasti Spratlyho ostrovov.

 

img

 

Naopak, Čína označuje americkú námornú prítomnosť v juhovýchodnej Ázii za najväčšiu hrozbu regionálnej bezpečnosti.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies