OSN varuje Izrael pred ohrozením medzinárodného mieru

NETKY.SK • 23 Apríl 2020, 20:56 • 2 min
OSN varuje Izrael pred ohrozením medzinárodného mieru

NEW YORK - Osobitný vyslanec OSN pre Blízky východ Nikolaj Mladenov varoval v dnešných hodinách Izrael, aby neanektoval časti Predjordánska, keďže takýto krok by bol "ničivou ranou" pre medzinárodným spoločenstvom podporované dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu.

slovakia

left justify in out

Spolupráca počas pandémie 

Mladenov počas zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN), ktorá rokuje o otázkach konfliktu medzi Palestínčanmi a židovským štátom pravidelne raz za mesiac, vyzdvihol "inšpiratívne príklady spolupráce" oboch strán v boji s pandémiou nového koronavírusu SARS-aCoV-2.

 

Boje pokračujú

Vyslanec však zároveň upozornil aj na skutočnosť, že v regióne "pokračujú konfrontácie a boje", pričom počet ich obetí stále narastá. "Perspektíva toho, že Izrael anektuje časti okupovaného Predjordánska, je narastajúcou hrozbou," zdôraznil. Takýto vývoj by podľa jeho slov okrem iného znemožnil obnovenie rokovaní a "ohrozil by mierový proces v regióne".

 

img

 

Trumpov návrh

Anektovanie židovských osád a údolia rieky Jordán je súčasťou mierového plánu predloženého v januári tohto roku prezidentom USA Donaldom Trumpom. Palestínčania tieto jeho návrhy rozhodne odmietli. Nesúhlasia s nimi ani Liga arabských štátov a Organizácia islamskej spolupráce.

 

img

 

Nová izraelská vláda 

Zástancom anexie je aj úradujúci izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý sa začiatkom týždňa so svojím hlavným politickým rivalom Bennym Gancom dohodol na vytvorení núdzovej vlády širokej koalície, ktorá má pomôcť Izraelu zvládnuť pandémiu nového koronavírusu.

 

Predstavitelia palestínskej samosprávy dohodu o vzniku novej izraelskej vlády okamžite odsúdili, keďže podľa ich názoru bude budúca izraelská vládna koalícia presadzovať anexiu palestínskych území.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies