Pobrežie Aljašky zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,8

NETKY.SK • 22 Júl 2020, 15:14 • 2 min
Pobrežie Aljašky zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7,8

Anchorage – Pri Južnom pobreží Aljašky došlo k mocnému zemetraseniu s magnitúdou 7,8. Informovala o tom americká geologická služba USGS.

slovakia

left justify in out

Otrasy sa stali v noci

Zemetrasenie s magnitúdou 7,8 zasiahlo v noci na stredu miestneho času Aljašský polostrov. Podľa americkej geologickej služby USGS sa hypocentrum zemetrasenia nachádzalo v hĺbke približne 28 kilometrov.

 

Lokalizované bolo vo vzdialenosti zhruba 851 kilometrov juhozápadne od mesta Anchorage a približne 105 kilometrov juhovýchodne od odľahlej osady Perryville.

 

Hlavný otras bol zaznamenaný v stredu o 08.12 h SELČ. Obyvatelia malých miest vo vzdialenosti stoviek kilometrov od hypocentra zemetrasenia hlásili veľmi silné trasenie, uviedol seizmológ Michael West pre agentúru AP.

 

Cunami

Zároveň bolo vydané varovanie pred cunami v okruhu do 300 kilometrov od ohniska zemetrasenia. Výstraha pred cunami platí pre Aljašský polostrov a juh amerického štátu Aljaška. Americké úrady evakuujú obyvateľov pobrežných osád na južnej Aljaške.

 

Avšak podľa informácií AP, úradníci Národného výstražného centra pre cunami odvolali varovania po zaznamenaní vĺn len 25 centimetrov.

 

Informácie o škodách na majetku či zranených doteraz neboli hlásené. Časť štátu, v ktorej došlo k traseniu, je riedko osídlená. V iných oblastiach mohlo zemetrasenie spôsobiť obrovské škody.

 

Aljaška sa nachádza v oblasti tzv. Ohnivého kruhu - podkovovitého reťazca vulkanických pohorí, tektonických zlomov a oceánskych priekop, ktorá obkolesuje Tichý oceán.

 

V roku 1964 tam pri zemetrasení s magnitúdom 9,2 prišlo o život viac ako 250 ľudí. Toto zemetrasenie vyvolalo cunami, ktoré zasiahlo Aljašský záliv, západné pobrežie USA a štát Havaj.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies