Americký minister zahraničia vyjadril podporu Českej republike pre spor s Ruskom

NETKY.SK • 3 Máj 2021, 07:40 • 2 min
Americký minister zahraničia vyjadril podporu Českej republike pre spor s Ruskom

PRAHA – Americký minister zahraničia Antony Blinken v neďeľu zatelefonoval českému premiérovi Andrejovi Babišovi a vyjadril Českej republike podporu pre spor s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Napätie medzi krajinami sa vystupňovalo po tom, čo sa zistilo, že ruskí agenti GRU sú zapletení do výbuchu muničného skladu vo Vrběticích

 

Blinken o tom informoval na mikroblogovacej sieti Twitter. Napísal, že USA podporujú jasnú a odvážnu odpoveď Českej republiky. Americké ministerstvo po medializácií týchto informácií uviedlo, že Rusko by malo zaplatiť za útok na muničný sklad.

 

Podporu ČR vyjadrili okrem predstaviteľov Severoatlantickej aliancie (NATO) a Európskej únie (EÚ) aj europoslanci. Tí vo štvrtok schválili uznesenie, v ktorom vyzvali členské štáty na koordinovaný postup pri vyhosťovaní ruských diplomatov.

 

 

Mohlo by vás zaujímať: Na výbuchu muničného skladu sa podieľalo šesť agentov GRU. Takto mala vyzerať ich tajná akcia!

 

Česká vláda o operácii ruských tajných na ich území informovala v polovici apríla. K výbuchu došlo v roku 2014, pri ktorom zomreli dvaja ľudia. Okrem iného spôsol miliardovú škodu.

 

V reakcii na tieto zistenia z krajiny vyhostili 18 diplomatov, ktorých českí spravodajcovia identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Moskva na oplátku reagovala vyhostením 20 českých diplomatov.

 

Rusi nakoniec súhlasili s tým, že sa počet diplomatov na ambasádach vyrovná. Do konca mája môže na zastupiteľských úradoch pracovať najviac sedem diplomatov, 25 technických pracovníkov a 19 miestnych zamestnancov.

 

Prečítajte si tiež: Česko vyhostí 18 ruských diplomatov, pretože sú dôstojníkmi tajných služieb

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies