Psychické zdravie môže určité obdobia kolísať. Ako ho posilniť a udržať si duševnú pohodu?

NETKY.SK • 20 November 2023, 16:45 • 2 min
Psychické zdravie môže určité obdobia kolísať. Ako ho posilniť a udržať si duševnú pohodu?

Starostlivosť o seba znamená venovať čas veciam, ktoré vám pomôžu žiť dobre a zlepšiť vaše fyzické aj duševné zdravie. Pokiaľ ide o vaše duševné zdravie, starostlivosť o seba vám môže pomôcť zvládnuť stres, znížiť riziko ochorenia a zvýšiť vašu energiu. Aj malé skutky starostlivosti o seba vo vašom každodennom živote môžu mať veľký vplyv.

slovakia

left justify in out

Duševné zdravie zahŕňaemocionálnu, psychologickú a sociálnu pohodu. Ovplyvňuje to, ako myslíme, cítime, konáme, robíme rozhodnutia a ako sa správame k druhým. Duševné zdravie je viac ako neprítomnosť duševnej choroby – je nevyhnutné pre vaše celkové zdravie a kvalitu života. Starostlivosť o seba môže zohrávať úlohu pri udržiavaní vášho duševného zdravia a môže pomôcť podporiť vašu liečbu a zotavenie, ak máte duševné ochorenie.

Prečo sa starať o svoje duševné zdravie?

Úmyselná starostlivosť o svoje duševné zdravie vám môže pomôcť:

Zamedziť vzniku duševných chorôb
Byť fyzicky zdraví (pretože príliš veľa stresu a iných problémov duševného zdravia môže prispieť k rôznym typom chorôb)
Udržať si zdravé vzťahy a ľahšie nadviazať nové
Naučíte sa, ako sa vysporiadať so stresom zdravým spôsobom
Uvedomíte si svoj najvyšší potenciál
Urobíte pozitívny vplyv na ľudí okolo vás

 

Silné duševné zdravie nám pomáha žiť život podľa vlastného uváženia. Keď je naše duševné zdravie silné, môžeme sa ľahšie odraziť od neúspechov, spojiť sa s blízkymi, prosperovať v práci a vychutnať si zmysluplné a radostné chvíle. Silné duševné zdravie nie je o absencii bolesti alebo ťažkých pocitov – je to skôr o schopnosti orientovať sa v krivkách, ktoré nám život hádže do cesty.

Tu je niekoľko tipov, ktoré vám pomôžu začať so starostlivosťou o seba:

Porozprávajte sa s niekým, komu dôverujete

Pomôcť môže rozhovor s niekým, komu dôverujete – či už s priateľom, členom rodiny alebo kolegom. Možno sa budete cítiť lepšie, ak sa budete môcť otvorene podeliť o to, čo prežívate, s niekým, komu na vás záleží. 
Ak žijete v oblasti, kde sú osobné interakcie obmedzené, stále môžete zostať v spojení so svojimi blízkymi prostredníctvom videohovoru, telefónneho hovoru alebo textových správ.

Snažte sa robiť činnosti, ktoré vás bavia

Pokúste sa pokračovať v činnostiach, ktoré považujete za zmysluplné a príjemné, ako je varenie pre seba alebo svojich blízkych, hranie sa s domácim miláčikom, prechádzka v parku, čítanie knihy alebo sledovanie filmu alebo televízneho seriálu, popríde maľovanie. Pravidelná rutina činností, pri ktorých sa budete cítiť šťastní, vám pomôže udržať si dobré duševné zdravie.

Vyjadrite svoje pocity a emócie

Začína to schopnosťou pomenovať a vyjadriť svoje pocity a emócie. Keď sme v kontakte so svojimi pocitmi, sme lepšie pripravení starať sa o ne a venovať im pozornosť, ktorú si zaslúžia. 
Rebecca, agilná trénerka, BetterUp,  píše mantry vždy, keď prežíva záchvat úzkosti. Je to forma denníka, do ktorého si zapisuje svoje úzkostlivé pocity.

„Často sa môžem ocitnúť v špirálovitých fázach úzkosti. Zapisujem si, ako sa cítim, a reagujem na seba tak, ako by reagoval kamarát. Bol to neuveriteľný spôsob, ako prelomiť vnútorný monológ, ktorého sa tak často môžeme stať obeťou. Pomáha mi to sa s tým zarovnať. A keďže je to zapísané, môžem sa na to pozrieť, kedykoľvek budem potrebovať pripomienku,“ povedala Rebecca o svojom zaznamenávaní pocitov.  

Starajte sa o svoje telo

Štúdie ukazujú, že pravidelné cvičenie je spojené so silnejším telom a zdravšou mysľou . Cvičenie pomáha vášmu mozgu lepšie sa sústrediť, znižovať stres a znižovať riziko mentálneho úpadku s vekom. Ak ste dlho necvičili a neviete, kde začať, nemajte obavy. Existujú online fitness blogy, ktoré vás môžu naučiť, ako postupne začleniť fyzickú aktivitu do vášho dňa. 

Uistite sa, že jedzte výživné jedlá , zostaňte hydratovaní a doprajte si dostatok spánku, aby ste telo zásobili energiou na celý deň a dodali si energiu potrebnú na efektívne cvičenie. Neodkladajte to a vaše telo plus vaša myseľ sa vám poďakujú.

Trávte viac času vonku

Či už ide o desaťminútovú prechádzku po vašom okolí alebo túru na horu, pobyt v prírode poskytuje značné výhody pre vaše duševné zdravie . Táto jednoduchá metóda starostlivosti o seba môže vyčistiť vašu myseľ a udržať vás pri zemi. 

Keď sa nabudúce budete cítiť horšie, zvážte prechádzku do parku. Skúste každý deň stráviť nejaký čas mimo svojho domu alebo bytu. Dokonca aj jednoduché činnosti, ako je pitie rannej kávy na dvore alebo čítanie knihy na balkóne, môžu znamenať rozdiel, pokiaľ ide o zlepšenie vášho duševného zdravia.

Dajte si pauzu od obrazoviek

Elektronické zariadenia sú neoddeliteľnou súčasťou nášho každodenného života. Potrebujeme ich, aby pracovali, robili školské úlohy, komunikovali s inými ľuďmi a, samozrejme, bavili sa. Štúdie však zistili, že nadmerné množstvo času stráveného pred obrazovkou môže skutočne viesť k depresii.

Pri častom používaní sociálnych sietí máme tendenciu stať sa izolovanými, sedavými a odtrhnutými od skutočného sveta. Najmä sociálne siete môžu zhoršiť pocity osamelosti a nedostatočnosti. Ďalším tipom na starostlivosť o vaše duševné zdravie je teda vyhradiť si každý deň čas na to, aby ste odložili zariadenie, odišli z digitálneho sveta a spojili sa s tým skutočným.

Praktizujte súcit so sebou samým

Byť láskavý k sebevo chvíľach zlyhania alebo pochybností je životne dôležité pre duševnú silu. Vyhnite sa sebakritike a zapojte sa do povzbudzovania sebarozprávania

Zdroje:

https://www.nimh.nih.gov/health/topics/caring-for-your-mental-health

https://www.who.int/westernpacific/about/how-we-work/pacific-support/news/detail/07-10-2021-6-ways-to-take-care-of-your-mental-health-and-well-being-this-world-mental-health-day

https://www.doctorsmanteca.com/healthy-living/corporate-content/seven-ways-to-take-care-of-your-mental-health

https://www.betterup.com/blog/how-to-take-care-of-mental-health

https://www.calm.com/blog/mental-strength

https://mountainside.com/blog/mental-health/self-care-tips-for-mental-health/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: clinicone.com.np
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies