Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu

NETKY.SK • 18 Apríl 2023, 08:45 • 2 min
Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu

CHARTÚM - Americký diplomatický konvoj sa v Sudáne dostal pod paľbu. Pri incidente nikto neutrpel zranenia, uviedol v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

slovakia

left justify in out

"Môžem potvrdiť, že včera (v pondelok) došlo k streľbe na americký diplomatický konvoj. Všetci naši ľudia sú v bezpečí a bez zranení. Tento čin bol neuvážený, nezodpovedný a samozrejme nebezpečný," povedal šéf americkej diplomacie po rokovaní skupiny krajín G7 v Japonsku. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v pondelok večer informoval o útoku na veľvyslanca Európskej únie v jeho dome v sudánskej metropole Chartúm. Veľvyslanec je po útoku "v poriadku".

 

Blinken sa v utorok telefonicky rozprával s veliteľom sudánskej armády a faktickým prezidentom Abdalom Fattáhom Burhánom a s jeho súperom, vodcom polovojenských síl Muhammadom Hamdánom Daklúom. Oboch vyzval na prímerie. Najnovší ozbrojený konflikt vystupňoval zdĺhavé súperenie o moc medzi armádou vedenou Burhánom a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF), ktorým velí Daklú. V konflikte bolo zabitých už najmenej 185 ľudí a ďalších 1800 utrpelo zranenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies