Iránsky prezident vetoval zákon o ďalšom obohacovaní uránu, snaží sa upokojiť vzťahy so Západom

NETKY.SK • 2 December 2020, 16:6 • 2 min
Iránsky prezident vetoval zákon o ďalšom obohacovaní uránu, snaží sa upokojiť vzťahy so Západom

TEHERÁN - Iránsky prezident Hasan Rúhání v stredu zamietol návrh zákona, ktorý by zastavil medzinárodné jadrové inšpekcie a posilnil obohacovanie uránu. Legislatíva by podľa neho mohla uškodiť diplomatickému úsiliu zameranému na obnovenie jadrovej dohody z roku 2015 a uvoľnenie amerických sankcií.

slovakia

left justify in out

Obohacovanie uránu 
Spomínaný návrh zákona by zastavil inšpekcie iránskych jadrových zariadení zo strany Organizácie Spojených národov (OSN). Zároveň by vyžadoval od vlády, aby posilnila obohacovanie uránu na 20%, ak by európski signatári dohody z roku 2015 neuvoľnili sankcie na kľúčové sektory - ropný a bankový.

 

img


Rúhání na stretnutí vládneho kabinetu povedal, že nesúhlasí so zákonom a považuje ho za škodlivý pre diplomatickú činnosť. "V súčasnosti sme oveľa mocnejší v jadrovej oblasti, ako kedykoľvek predtým," dodal.

 

Nezhoda s parlamentom 
Naťahovanie sa o legislatívu odzrkadľuje rivalitu medzi Rúháním, ktorý je relatívne umiernený, a poslancami zastávajúcimi tvrdú líniu, ktorí dominujú v parlamente a presadzujú konfrontačnejší prístup k Západu.

 

Vzdor pre vraždu jadrového vodcu
Návrh zákona by pritom nemusel mať veľký dopad, keďže posledné slovo vo významných oblastiach má iránsky najvyšší vodca Ajatolláh Alí Chameneí. Legislatíva je skôr znakom vzdoru po zabití prominentného jadrového vedca Mohsena Fachrízádeha, ktorého zabili minulý týždeň pri útoku, ktorý Teherán pripisuje Izraelu.

 

img

 

Začali s tým Spojené štáty 
Iránski poslanci presadzujú viac konfrontačný prístup v súvislosti s jadrovým programom po tom, čo od jadrovej dohody v roku 2018 odstúpili Spojené štáty a uvalili na Irán prísne sankcie.

 

img

 

Rúhaní hľada kompromis

Irán následne v snahe presvedčiť ostatných signatárov o uľahčení situácie začal odstupovať od limitov zahrnutých v dohode. Rúhaní zase uprednostňuje návrat k dohode a väčšie diplomatické vzťahy s USA a Západom.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona