Izrael a palestínski militanti dodržiavajú prímerie platné od nedele

NETKY.SK • 8 August 2022, 9:21 • 2 min
Izrael a palestínski militanti dodržiavajú prímerie platné od nedele

GAZA – Izrael a militanti z organizácie Palestínsky islamský džihád (PIJ) dodržiavali v noci na pondelok prímerie, ktoré vstúpilo do platnosti v nedeľu večer. Izrael čiastočne otvára hraničné priechody a plánuje prehodnotiť bezpečnostné opatrenia.

slovakia

left justify in out

TASR správu prevzala z agentúr AP, DPA a spravodajského portálu The Times of Israel. Prímerie sprostredkované Egyptom vstúpilo do platnosti v nedeľu o 23:30 h miestneho času (22:30 h SELČ). Má ukončiť trojdňový konflikt medzi Izraelom a militantnou organizáciou PIJ v pásme Gazy.
      

Hovorkyňa izraelskej armády podľa DPA v pondelok ráno uviedla, že od nedele večera neboli na Izrael z pásma Gazy vypálené žiadne rakety. Izraelská armáda takisto neuskutočnila útoky na nové ciele. Izrael v pondelok oznámil, že pre humanitárnu pomoc čiastočne otvára priechody do pásma Gazy, píše AP. Úplne ich otvorí v prípade, že prímerie vydrží.

 

      

Izraelské obranné sily (IDF) by v najbližších hodinách mali opätovne prehodnotiť potrebu špeciálnych bezpečnostných opatrení, ktoré v súčasnosti platia pre obyvateľov v oblastiach v blízkosti pásma Gazy, približujú The Times of Israel.

 

      

Židovský štát podnikal intenzívne letecké a delostrelecké útoky na ciele PIJ v pásme Gazy od piatka. Palestínski militanti medzitým vystrelili na Izrael takmer 1 000 rakiet. Ide o najhoršiu eskaláciu bojov v Gaze od 11-dňovej vojny medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas z vlaňajšieho mája. Boje aj vtedy ukončilo prímerie sprostredkované Káhirou.

 

      

Palestínske ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu oznámilo, že od piatka prišlo o život 44 osôb a 360 ďalších utrpelo zranenia, sumarizuje DPA. Medzi obeťami na životoch je aj 15 detí a 4 ženy. Palestínčania z toho obviňujú Izrael. Izraelská armáda však podľa DPA upozornila, že rakety odpálené PIJ si vyžiadali obete z radov civilistov v pásme Gazy.

 

 

Možno vás zaujme: Čínske vojenské cvičenia okolo Taiwanu pokračujú!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona