Alice Cooper objavil vo svojom sklade dlho zabudnuté Warholovo dielo za milióny dolárov

NETKY.SK • 26 Júl 2017, 8:4 • 2 min
Alice Cooper objavil  vo svojom sklade dlho zabudnuté Warholovo dielo za milióny dolárov

DETROIT - Americký hardrockový spevák Alice Cooper objavil v sklade zabudnuté výtvarné dielo od priekopníka pop-artu Andyho Warhola.

slovakia

left justify in out

Červenú sieťotlač na plátne s názvom Little Electric Chair dostal Cooper ako dar pred vyše 40 rokmi od vtedajšej partnerky, ktorá dielo kúpila od Warhola za zhruba 2500 dolárov.

Obraz je súčasťou Warholovho cyklu Death and Disaster, z ktorého sa podobný kus na dražbe aukčného domu Christie's v New Yorku predal v roku 2014 za 10,5 milióna dolárov, informovala spravodajská stanica BBC. Plátno bolo stočené v tubuse a zamknuté v skladisku spolu s rozličnými pódiovými rekvizitami speváka zo 70. rokov.

 

"Bol to kolotoč drog a alkoholu. Rokenrolové časy, nikto z nás na nič nemyslel," uviedol Cooperov dlhoročný manažér Shep Gordon, podľa ktorého dané dielo nebolo vtedy považované za príliš hodnotné. Jeho autentickosť potvrdil expert Richard Polsky. "Mali ste vidieť Aliceov výraz, keď mu povedali odhadovanú hodnotu obrazu," povedal Gordon.

 

Andy Warhol (1928-1987) bol americký výtvarník, filmový režisér a producent slovenského pôvodu. Presadil sa ako vedúca osobnosť umeleckého hnutia pop-art. Jeho diela skúmajú vzťah medzi umeleckým výrazom, celebritnou kultúrou a reklamou. Vrcholom jeho tvorby boli 60. roky, počas ktorých vytvoril množstvo obrazov, fotografií a inštalácií.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona