Prekonali ste koronavírus? Vaša imunita vás ochráni dlhšie, ako sa predpokladalo

NETKY.SK • 15 Január 2021, 06:57 • 2 min
Prekonali ste koronavírus? Vaša imunita vás ochráni dlhšie, ako sa predpokladalo

Najnovšia štúdia SARS-CovV-2 Immunity and Reinfection Evaluation (SIREN) preukázala, že ľudia, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, sú voči koronavírusu imúnni najmenej päť mesiacov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Štúdia SIREN sa realizovala vo Veľkej Británii na viac ako 20 tisíc zdravotníkoch. Výskum preukázal, že riziko znovu nakazenia je po dobu piatich mesiacov o 83% nižšie.

 

Ľudí ochráni ich prirodzená imunita

Údaje naznačujú, že prirodzená imunita môže byť rovnako účinná ako očkovanie počas piatich mesiacov od prekonania ochorenia. "Nadobudnutá imunita má podobné účinky ako vakcína od Pfizeru a oveľa lepšie účinky ako vakcína od AstraZenecy, čo je pre ľudí upokojujúce," uviedla zástupkyňa riaditeľa národnej infekčnej služby PHE Susan Hopkinsová.

 

"Spolu s vakcínou poskytnú takú mieru imunity a ochrany, že sa začne znižovať prenos," dodala Hopkinsová.

Údaje tiež naznačujú, že opakovaná nákaza je zriedkavá. Koronavírusom sa opakovane nakazilo menej ako 1 percento z približne 6600 klinických pracovníkov, ktorí ochorenie COVID-19 už raz prekonali a pravidelne ich testovali spolu so 14-tisícami zdravotníkov, ktorí nakazení ešte neboli.

 

Do konca novembra sa zo skupiny, ktorá COVID-19 už raz prekonala, opätovne nakazilo maximálne 44 ľudí, kým zo zdravej skupiny sa infikovalo 318 osôb.

 

Mohlo by vás zaujímať: Čínski vedci šokovali výsledkami štúdie. Koronavírus podľa nich môže pochádzať z Čiech

 

Riziko opakovanej nákazy je nízke

Vedci tiež zistili, že ľudia, ktorí sú infikovaní, môžu niesť veľkú nálož koronavírusu v nose a hrdle, pričom sa u nich nemusia prejavovať žiadne príznaky ochorenia. Zároveň však takýmto spôsobom môžu nepozorovane nakaziť ďalších ľudí

 

„Reinfekcia je dosť neobvyklá, takže je to dobrá správa,“ hovorí imunológ John Wherry z Pennsylvánskej univerzity vo Philadelphii.

 

img

 

SIREN je najväčšou štúdiou reinfekcie koronavírusmi, ktorá systematicky skúma asymptomatické infekcie. Každé dva až štyri týždne sa účastníci podrobia krvným testom na protilátky SARS-CoV-2, ako aj PCR testom na zistenie samotného vírusu.

 

Štúdia nehodnotila, či boli príznaky lepšie alebo horšie počas druhej infekcie ako pri prvotnom infikovaní sa, zdôrazňuje však, že iba asi 30% ľudí s možnou reinfekciou hlásilo akékoľvek príznaky.

 

Prečítajte si tiež: Pozrite si, aké opatrenia platia v okolitých krajinách a kde sa povinnej karanténe určite nevyhnete

 

Imunita a zmutovaný koronavírus

Tím momentálne nemá dostatok údajov na zverejnenie informácií o tom, kto by mohol byť najviac ohrozený reinfekciou. Imunológ George Kassiotis z inštitútu Francis Crick v Londýne poznamenal, že účastníkmi štúdie boli predovšetkým ženy do 60 rokov.

 

Keďže vedci ešte stále nazhromažďujú údaje, zatiaľ sa im nepodarilo potvrdiť, ako funguje imunita po prekonaní tzv. anglického kmeňa zmutovaného koronavírusu, ktorý sa koncom minulého roka objavil vo Veľkej Británii a je oveľa infekčnejší.

 

img

 

Domnievajú sa však, že imunita bude fungovať u oboch variantov podobne. Treba si však počkať na ďalšie výsledky štúdii.

 

Hopkinsová tiež na verejnosť apeluje, aby ľudia aj po prekonaní infekcie nepodceňovali ochranu svojho zdravia a naďalej ostali zodpovední. Dodala, že aj napriek skvelým správam o posilnenej imunite po prekonaní ochorenia COVID-19, nie je vylúčené, že sa opäť nakazia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies