Putin šokoval nemeckých politikov ohľadom identity zavraždeného Gruzínca

NETKY.SK • 11 December 2019, 11:35 • 2 min
Putin šokoval nemeckých politikov ohľadom identity zavraždeného Gruzínca

MOSKVA – Zelimkhan Khangoshvili, ktorého zavraždili v Berlíne, bol krvavým a brutálnym bojovníkom, jedným z organizátorov útokov na moskovské metro, uviedol ruský prezident Vladimír Putin.

slovakia

left justify in out

"Hovorili ste o vražde Gruzínca, no nie je to presne tak. Toto nebol obyčajný človek, bol to muž, ktorý sa aktívne podieľal na bojoch na strane separatistov v Kaukaze. Podľa štátnej príslušnosti nie je občanom Gruzínska a bol hľadaný v Rusku", povedal Putin v utorok na tlačovej konferencii po stretnutí vodcov normandského formátu, kde odpovedal na otázky novinárov.

 

"Tento bojovník, veľmi tvrdý a krvilačný človek, iba v jednej z akcií, ktorých sa zúčastnil, zabil 98 ľudí. Bol jedným z organizátorov výbuchov v moskovskom metre", vyhlásil Putin. Poznamenal, že nevie čo sa stalo so zavraždeným mužom. No vyhostenie ruských diplomatov, v reakcii na túto udalosť, považuje za nesprávne riešenie.

 

"Je to gangsterské prostredie a môže sa tam stať čokoľvek. Domnievam sa však, že iba na základe predbežných úvah je nesprávne vyhostiť diplomatov, ktorí s tým nemajú nič spoločné", povedal Putin.

 

Koncom leta bol v nemeckej metropole zabitý gruzínsky občan Zelimkhan Khangoshvili priamym výstrelom do hlavy. Nemecké médiá sa vyjadrili, že pravdepodobne malo ísť o ruského tajného agenta.

 

Putin v rozhovore s Angelou Merkelovou na tlačovej konferencii po stretnutí s predstaviteľmi Ukrajiny obvinil Nemecko z toho, že Moskve nevydalo zločinca a vraha, aj napriek žiadosti ruských orgánov.

 

Vladimír Putin neverí, že tento incident povedie ku kríze v rusko-nemeckých vzťahoch, avšak nie je to pre ich vzájomné vzťahy príliš dobré. Prezident skritizoval vyhostenie ruských diplomatov z Berlína počas vyšetrovania. "Rusko zasa symetricky pošle do Nemecka dvoch nemeckých diplomatov", uviedol Putin.

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová poznamenala, že pri vyšetrovaní sa spolieha na pomoc Ruska. Okrem iného o tom diskutovala aj s Vladimírom Putinom. V súčasnosti však existuje len podozrenie, nič viac.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona