Alergici si vydýchli, pomáhajú im ochladenie a zrážky: Ako vplýva na alergikov jeseň?

NETKY.SK • 3 Október 2018, 17:29 • 2 min
Alergici si vydýchli, pomáhajú im ochladenie a zrážky: Ako vplýva na alergikov jeseň?

BANSKÁ BYSTRICA – Ochladenie a zrážky priniesli úľavu alergikom. Zdravotníci očakávajú ďalší pokles denných koncentrácií peľu a spór plesní v ovzduší, ktoré by už nemali byť alergiologicky významné.

slovakia

left justify in out

Podľa Janky Lafférsovej z oddelenia lekárskej mikrobiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici na celom území Slovenska síce stále dominuje peľ bylín s prevažným zastúpením najsilnejšieho alergénu leta - peľu ambrózie, ale jeho denné koncentrácie opäť výrazne poklesli.

 

"Alergiologicky významné denné koncentrácie peľu ambrózie boli zachytené už len monitorovacími stanicami v Banskej Bystrici a v Žiline. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom došlo k výraznému poklesu peľu v ovzduší," konštatovala Lafférsová. Predpokladá, že to nebude inak ani v najbližších dňoch.

 

Jeseň a alergici

 

Jeseň je vlhkejšie obdobie, ktoré je sprevádzané zvýšeným výskytom plesní v ovzduší. V jesennom období sa snažte v domácnosti odstraňovať závady, ktoré udržiavajú zvýšenú vlhkosť, a tým aj zvýšený výskyt plesňových spór.

 

Tieto sa vyskytujú jednak v prírode, v zalesnených oblastiach, v záhradách, ako aj v domácnostiach na zrelom ovocí či v zemine izbových rastlín.

 

Plesňové a hubové spóry niekedy nevieme rozpoznať zrakom. Pre vyhnutie sa týmto alergénom preto pozorne sledujte príznaky, ktoré alergia na nich spôsobovala v minulosti a opustite daný priestor. Keďže jesenné obdobie je chladnejšie a začína sa kúriť, zabezpečte stálu teplotu vzduchu a jeho cirkuláciu, aby sa znížil výskyt plesní a prachových roztočov.

Ako sa ochraňovať pred spúšťačmi alergie:

 

1. Zatvorte dvere pri varení a sprchovaní sa, aby sa vlhkosť v byte nezvyšovala.
2. Ak máte možnosť, odsávajte paru v kúpeľni.
3. Kontrolujte stav, aby nedochádzalo k únikom vody, a tak aj k zvyšovaniu vlhkosti v domácnosti.
4. Zariaďte odstránenie opadaného lístia a opadaných konárov zo záhrady.
5. Kompost v blízkosti obydlia alebo záhrady, kde sa zdržiavate, majte dostatočne ďaleko a držte v špeciálne uzavretej nádobe alebo v upravenom tesnom priestore.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies