Aký trest čaká agresívnych tínedžerov z Miloslavova? Rodinu dievčaťa zastupuje Kočnerov právnik

NETKY.SK • 11 Január 2022, 12:33 • 2 min
Aký trest čaká agresívnych tínedžerov z Miloslavova? Rodinu dievčaťa zastupuje Kočnerov právnik

Šikana z Miloslavova už nie je klasifikovaná ako lúpež. Kriminalisti, ktorí sa zaoberajú prípadom šikany malej Andrejky, začali ďalšie trestné stíhania.

slovakia

left justify in out

Konkrétne trestné stíhania vo veci úmyselného trestného činu ublíženia na zdraví v jednočinnom súbehu s úmyselným trestným činom výtržníctva  spáchaného formou spolupáchateľstva. Nevylučujú však, že sa trestné stíhanie rozšíri aj o ďalšie činy. Prípad doteraz riešili iba ako krádež.

 

img

 

Prípad šikany malého dievčaťa otriasol Slovenskom i zahraničnými susedmi. Reagovali lavína reakcií politici i široká verejnosť. Päť dní po incidente prípad prevzala krajská kriminálka. 

 

„Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky začal v tejto súvislosti ďalšie trestné stíhanie vo veci úmyselného trestného činu ublíženia na zdraví, spáchaného na chránenej osobe v jednočinnom súbehu s úmyselným trestným činom výtržníctva, spáchaného formou spolupáchateľstva,“ informovali v pondelok bratislavskí krajskí policajti. V prípade, ak sa v priebehu vyšetrovania na základe zadovážených dôkazov preukáže podozrenie zo spáchania aj iných trestných činov, vyšetrovateľ bude podľa polície postupovať v zmysle zákona a rozšíri trestné stíhanie aj o ďalšie trestné činy.

 

img

 

Podľa advokáta Róberta Bánosa takýto posun očakávali. „Uvedené môže predznamenávať vyššie trestné sadzby minimálne z dôvodu, že pri spáchaní viacerých trestných činov súd ukladá úhrnný trest, pri ktorom sa horná hranica trestnej sadzby zvyšuje o jednu tretinu,“ vysvetlil Bános s tým, že pokiaľ sa chceli zmocniť veci patriacej dievčaťu, mohlo by ísť aj o trestný čin lúpeže, kde je horná hranica trestnej sadzby až 12 rokov.

 

Trestné sadzby pre jednotlivé trestné činy sa v pípade mladistvých znižujú na polovicu. Do školy v Miloslavove nastúpil v pondelok krízový tím psychológov. S učiteľmi konzultoval, čo sa stalo a ako zvládnuť šikanu v triedach. Následne tím hovoril o situácii v každej triede.

 

img

 

Rodine obete sa ponúkol známy advokát Marek Para. „Je to šokujúci prípad, ale predtým, ako sa obo­známim so spisom, čo by malo byť v najbližších dňoch, lebo dnes som požiadal o možnosť nahliadnuť do spisu vyšetrovateľku, sa vyjadrím až potom. Na každé vyjadrenie mi musí dať súhlas rodina, je to citlivá téma. Oslovili viacerých advokátov, mňa nepoznali. Bol tam sprostredkovateľ a ja som ponúkol služby pro bono."

 

Prečítajte si: Protest za spravodlivosť pre zbitú Andrejku vyústil do útokov na políciu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies